ΑΡΧΙΚΗΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΜΥΝΑΑρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Το ’74 περιμέναμε βοήθεια – Την είδαμε τώρα να φθάνει από την Ελλάδα!»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Το ’74 περιμέναμε βοήθεια – Την είδαμε τώρα να φθάνει από την Ελλάδα!»

«Επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας τμήμα του Έθνους, απαιτούμε το Έθνος να μας φυλάξει»

Την υπερηφάνεια και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη στήριξη της Ελλάδας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία ενός ενιαίου αμυντικού δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Τουρκική Εισβολή του 1974, θυμίζοντας ότι τότε οι Κύπριοι περίμεναν βοήθεια από την Ελλάδα, αλλά «δεν τα είδαμε τότε». Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Το ’74 βλέπαμε προς τον ουρανό για να δούμε τα αεροπλάνα να έρχονται από την Ελλάδα. Δεν τα είδαμε τότε, τα είδαμε τώρα. Είδαμε τις φρεγάτες και καταρρίφθηκε αυτός ο μύθος του Καραμανλή ότι “η Κύπρος κείται μακράν”».

Η φράση αυτή αποδίδεται στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και συνδέθηκε με τη στάση της Αθήνας κατά την κρίσιμη περίοδο της εισβολής.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αποκάλυψε επίσης ότι συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκο Δένδια, όπου συζήτησαν την προοπτική ενός ενιαίου αμυντικού δόγματος μεταξύ των δύο χωρών. «Αυτά που σας λέω τα είπα και στον κ. Δένδια. Αυτό μεταφράζεται σε ενιαίο αμυντικό δόγμα Κύπρου – Ελλάδας και ελπίζουμε να μην είναι μόνο για αυτές τις ημέρες, αλλά να εφαρμοστεί γενικότερα», τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή παραμένει μακριά, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί βασική απειλή λόγω της παρουσίας στρατευμάτων στο νησί. «Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ξένους. Αν ήμασταν ξένοι θα ζητούσαμε με πολλή περίσκεψη βοήθεια. Τώρα, επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας τμήμα του Έθνους, απαιτούμε το Έθνος να μας φυλάξει», κατέληξε.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης