Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ουσιαστική και παραγωγική τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι προτάσεις για το Κυπριακό κινούνται προς την «ορθή κατεύθυνση».
Όπως σημείωσε στους δημοσιογράφους, «έχουμε κοινό στόχο και αφορά την ουσία του Κυπριακού». Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επιθυμούν να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν το τέλος της θητείας του κ. Γκουτέρες, στα τέλη του έτους.
Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για τις πρόσφατες επαφές του ΓΓ στην Τουρκία και εκτίμησε τα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ «μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίτευξη προόδου και κατ’ επέκταση στην επίλυση του Κυπριακού», ενώ όπως επισήμανε, «θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σύντομα» όπως αναφέρει το politis.com.cy.
Σημαντικές χαρακτήρισε ο κ. Χριστοδουλίδης και τις συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.
Όσον αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι ο στόχος είναι η επανέναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, δημιουργώντας ένα διευρυμένο σχήμα συζητήσεων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει δημόσια διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο της συνάντησης, διασφαλίζοντας τη διακριτικότητα των συνομιλιών.
«Βλέπω μια ξεκάθαρη προθυμία για προεργασία που θα οδηγήσει σε μια άτυπη διάσκεψη με ουσιαστικά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πρόοδο στο Κυπριακό.
*Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
- Αντιδράσεις για το «Βραβείο Ειρήνης Ατατούρκ» στον Αντόνιο Γκουτέρες – Παρέμβαση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
- Σκηνές πολέμου πάνω από την Πάφο: Τουρκική πρόκληση με Μεταγωγικό – Παραλίγο σύγκρουση με γαλλικό Lockheed

