Δευτέρα 21/6/2021

Νέα έρευνα: Ακόμα κι ένα ελαφρύ αεράκι μεταφέρει τον ιό σε απόσταση 5,5 μέτρων

Αλλάζει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο μετάδοσης του Covid-19 μέσω του αέρα μια νέα έρευνα, η οποία φέρει ελληνική υπογραφή και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής. Σύμφωνα με αυτήν, ακόμη και ένα ελαφρύ αεράκι με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα μπορεί να μεταφέρει τα σταγονίδια του σάλιου, ύστερα από βήχα, σε απόσταση έως 5,5 μέτρων!

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη του πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, δημιούργησε μια υπολογιστική προσομοίωση η οποία υπολογίζει πόσο μακριά από ένα άτομο που βήχει μπορούν να ταξιδέψουν τα σταγονίδια του σάλιου του, τα οποία ίσως περιέχουν τον ιό SARS-CoV-2.

Το νέο μαθηματικό μοντέλο λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως η υγρασία, η δύναμη διασποράς των σωματιδίων, η αλληλεπίδραση των μορίων του αέρα και του σάλιου, η μετατροπή των σταγονιδίων σε υδρατμούς, και στη συνέχεια κάνει εκτιμήσεις με βάση διαφορικές εξισώσεις.

«Το νέφος των σταγονιδίων μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ενηλίκους όσο και τα παιδιά με διαφορετικό ύψος. Οι πιο κοντοί ενήλικες και τα μικρά παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο αν βρεθούν στην τροχιά των εκτοξευόμενων σταγονιδίων του σάλιου», σύμφωνα με τον κ. Δρικάκη.

Όπως είπε, το σάλιο είναι ένα πολύπλοκο ρευστό, το οποίο ταξιδεύει αιωρούμενο σε έναν όγκο περιβάλλοντος αέρα, που απελευθερώνεται με τον βήχα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν πώς ταξιδεύουν κάθε φορά τα σταγονίδια, όπως, για παράδειγμα, το μέγεθος και ο αριθμός τους, η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, η θερμότητα και η μάζα που μεταφέρουν, η υγρασία και η θερμοκρασία του αέρα στο περιβάλλον.

«Η νέα μελέτη είναι ζωτική, επειδή αφορά κατευθυντήριες οδηγίες υγείας και αποστάσεων ασφαλείας, προάγει την κατανόηση για την εξάπλωση και τη μετάδοση των αερογενών ασθενειών και βοηθά στον προσδιορισμό προληπτικών μέτρων με βάση επιστημονικά αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Δρικάκης, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ