9-8-2020

«Πόσο ακόμη να αντέξουμε;» διαδηλωτές στην Ανατολική Ρωσία ζητάνε την παραίτηση του Πούτιν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας το Σάββατο σε μια σπάνια ένδειξη αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν από την συνήθως ήρεμη ανατολική Ρωσία, φωνάζοντας «Πούτιν παραιτήσου» και απαιτώντας την απελευθέρωση ενός περιφερειακού κυβερνήτη που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για υποψίες για συμμετοχή σε πολλαπλές δολοφονίες.

Οι διαδηλώσεις στο Khabarovsk, μια πόλη που συνορεύει με την Κίνα, και πολλές άλλες πόλεις ήταν οι μεγαλύτερες στις Ρωσικές, συνήθως υπνηλιακές επαρχίες εδώ και πολλά χρόνια, και υπήρξαν ανταγωνιστικές ή ακόμη και μεγαλύτερες σε μέγεθος απο τις διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι στη Μόσχα, το κύριο κέντρο της αντιπολίτευσης στο Κρεμλίνο.

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις στους δρόμους στη Μόσχα, τις οποίες οι αρχές μπορούν εύκολα να δυσφημίσουν ως το έργο μιας προνομιακής μητροπολιτικής ελίτ παρασυρμένης από τους εχθρούς της Ρωσίας στη Δύση, το ξέσπασμα του θυμού εναντίον του κ. Πούτιν σε μια σκληρή περιοχή σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας παρουσίασε μία ασυνήθιστη και δυνητικά πιο ενοχλητική πρόκληση.

Οι διαδηλώσεις σε πόλεις σε ολόκληρο το Khabarovsk Krai, μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από τα σύνορα με την Κίνα έως την Αρκτική κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, ακολούθησαν τη σύλληψη του δημοφιλούς κυβερνήτη της περιοχής, Σεργκέι Ι. Φουρκγάλ την προηγούμενη Πέμπτη. Είναι ένας από τους λίγους επαρχιακούς ηγέτες της Ρωσίας που δεν συνδέονται με πολιτικές δυνάμεις που ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το Κρεμλίνο. Το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ελέγχει τις τακτικές αστυνομικές δυνάμεις της Ρωσίας, εκτιμά ότι μεταξύ 10.000 και 12.000 ανθρώπων συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στο Khabarovsk. Τοπικά πρακτορεία ειδήσεων έβαλαν τον αριθμό σε περισσότερα από 40.000 άτομα.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι ανησυχούν λιγότερο για την αθωότητα ή την ενοχή του Φουργκάλ και περισσότερο ανησυχούν ότι τα φερόμενα εγκλήματά του, τα οποία αγνοήθηκαν για σχεδόν δύο δεκαετίες από τους ανακριτές, ξαφνικά είχαν χρησιμοποιηθεί για την φυλάκιση ενός κυβερνήτη ο οποίος, σε αντίθεση με τον κ. Πούτιν, έχει κερδίσει πραγματικές και ανταγωνιστικές εκλογές

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ