Τρίτη 22/6/2021

TikTok, TikTok, TikTok… Ο χρόνος μετράει ανάποδα για την διάσημη εφαρμογή! Θα την σώσει η Microsoft ή θα την… ξεκουρδίσει ο Τραμπ;

Η TikTok, η κινεζική εφαρμογή βίντεο που έχει δεχτεί έντονη κριτική από τον Αμερικανό Πρόεδρο, διαπραγματεύεται την εξαγορά της από την Microsoft και άλλους πιθανούς αγοραστές, καθώς ο Ντόναλτ Τραμπ ετοιμάζει σκληρές ενέργειες εναντίον της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού της TikTok να χωριστεί από τη μητρική της εταιρεία, ByteDance.

Η ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων του κογκρέσου ερευνά την εξαγορά της εφαρμογής Musical.ly από την ByteDance το 2017, μια εφαρμογή που τελικά μετονομάστηκε ως TikTok. Η επιτροπή αποφάσισε να διατάξει την ByteDance να διαχωριστεί από την TikTok και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαχωρισμού, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με τα σχέδια της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας στους New York Times.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η TikTok ενδέχεται να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω της κινεζικής ιδιοκτησίας της.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος ηγείται της επιτροπής, ενημέρωσε τον πρόεδρο για το σχέδιο διαχωρισμού. Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι θα κάνει ο πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν την εντολή η TikTok να διαχωριστεί από όλες τις υπόλοιπες αμερικανικές επιχειρήσεις της εταιρείας.

Ο Τραμπ ζυγίζει πολλά άλλα μέτρα δράσης, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτελεστικής εντολής που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τεράστιες εξουσίες που του δίνουν τα οικονομικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποκλείσει ορισμένες ξένες εφαρμογές από αμερικανικά app stores. Η κυβέρνηση Τραμπ εξέτασε επίσης εάν θα προσθέσει την μητρική εταιρεία της TikTok σε μια λεγόμενη «λίστα οντοτήτων», η οποία θα την εμπόδιζε να αγοράζει αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς ειδική άδεια, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στα σχόλιά του την Παρασκευή, ο κ. Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν «μερικές επιλογές» με τον TikTok, συμπεριλαμβανομένης της «απαγόρευσης» της εφαρμογής. Πρόσθεσε: «Αλλά συμβαίνουν πολλά πράγματα, οπότε θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά εξετάζουμε πολλές εναλλακτικές σε σχέση με τη TikTok.»

Δεν είναι σαφές πόσο προχωρημένες είναι οι συνομιλίες της TikTok για να εξαγοραστεί από τη Microsoft και άλλες εταιρείες, αλλά η αλλαγή ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της TikTok, επομένως η συνέχιση των δραστηριοτήτων στη χώρα αποτελεί προτεραιότητα. Οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν σίγουρα ακριβή. Η αποτίμηση της ByteDance ανήλθε πρόσφατα στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία PitchBook.

Η TikTok δεν είναι η πρώτη κινέζικη εφαρμογή που στοχοποιείται απο την κυβέρνηση Τραμπ. Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε μια κινεζική εταιρεία να παραιτηθεί από τον έλεγχο του Grindr, μιας εφαρμογής γνωριμιών για γκέι ζευγάρια, ανησυχώντας ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες μέσω της εφαρμογής για να εκβιάσει Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο 3ος Παγκόσμιος μόλις ξεκίνησε!

Δεν ξέρουμε αν ο 4ος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει με πέτρες ή αν θα γίνει για το νερό ή το φαγητό…

Το βέβαιο είναι ότι ο 3ος Παγκόσμιος είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη για τον έλεγχο των δεδομένων, τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και την χειραγώγηση πολιτικών και πολιτών, με πρωταγωνιστές και ρυθμιστές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Και αυτό που ζήσαμε με την Cambridge Analytica, το twitter και τώρα με την θηριώδη εφαρμογή TikTok σίγουρα είναι μόνο η αρχή…

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ