«Πολιορκητικός κριός» για την Ευρώπη ο κορωνοϊός

Must Read

Έξι φορές περισσότερα από όσα είχαν διαγνωστεί μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε 1.500.000, όπως ανακοινώθηκε χθες από τις αρμόδιες Αρχές.

  • Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη από το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή εμπειρογνωμόνων και από την οποία αποκαλύφθηκε ότι το 2,5% του στατιστικού δείγματος που μετρήθηκε ανέπτυξε αντισώματα στον ιό.

Τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι κάτοικοι της Λομβαρδίας αποτελούν το 51% των Ιταλών που προέκυψαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ μόλις το 0,3% των Σικελών μολύνθηκε από την ασθένεια. «Μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε τη δυσκολότερη φάση της επιδημίας, αλλά δεν μπήκαμε ακόμη σε απάνεμο λιμάνι. Χρειάζεται προσοχή» τόνιζε με νόημα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, σχολιάζοντας την έρευνα.

Την ίδια ώρα, και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού εν μέσω θέρους, η «Le Monde» έγραφε ότι το Παρίσι σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποτραπεί νέα κορύφωση κρουσμάτων. Μάλιστα, η δήμαρχος της πόλης του φωτός Αν Ινταλγκό θα υποβάλει επίσημο αίτημα στην περιφέρεια του Παρισιού για την επιβολή της χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, καθώς η κυβέρνηση έδωσε την Παρασκευή στις τοπικές Αρχές την εξουσία να δίνουν ανάλογες διαταγές.

Ποιοι θα είναι όμως αυτοί οι «εξωτερικοί χώροι»; Όπως έγραφε η γαλλική εφημερίδα, η επιβολή του μέτρου θα αφορά το δίκτυο του μετρό, κεντρικές οδούς, τις όχθες του Σηκουάνα, πάρκα και κήπους της πόλης, καθώς και τοποθεσίες όπου δημιουργούνται ουρές πολιτών (καταστήματα, εμπορικά κέντρα, λαϊκές αγορές κ.λπ.). Τα νέα αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τη στιγμή που ομάδα επιστημόνων συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση να προετοιμάζεται για δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο είναι «πολύ πιθανό» να πλήξει τη χώρα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου της Γερμανίας δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ήδη δεύτερο κύμα, που κινδυνεύει να καταστρέψει την αρχική της επιτυχία, με τη μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης. Κι αυτό ενώ στη Γερμανία καταγράφηκαν άλλοι οκτώ θάνατοι από τον Covid-19, ενώ στη λίστα προστέθηκαν 879 νέα κρούσματα.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στο Βέλγιο, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 60% μέσα σε μία εβδομάδα (465 το τελευταίο 24ωρο), ενώ στην Πολωνία καταγράφηκε ρεκόρ μολύνσεων από τον ιό, με τον αριθμό να φτάνει τις 680.

Σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού βρίσκεται και η Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με μελέτη ειδικών, θα αντιμετωπίσει δεύτερο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα, πολύ πιο διαδεδομένο σε σχέση με το αρχικό ξέσπασμα, εάν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς αποτελεσματικότερο μηχανισμό τεστ και ιχνηλάτησης!

Ερευνητές του University College London και του London School of Hygiene and Tropical Medicine προχώρησαν σε μαθηματική απεικόνιση των επιπτώσεων από το άνοιγμα των σχολείων, ολικώς ή μερικώς, ώστε να επιτραπεί στους γονείς να επανέλθουν στις εργασίες τους στη δυνάμει εξάπλωση του κορωνοϊού. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι ένα δεύτερο κύμα μπορεί να προληφθεί εάν το 75% των συμπτωματικών ατόμων εντοπιστούν και περάσουν από τεστ και το 68% των επαφών τους ιχνηλατηθούν ή εάν το 87% των συμπτωματικών εντοπιστούν και το 40% των επαφών τους περάσουν από τεστ.

Τα σχολεία στη Βρετανία έκλεισαν τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια του εθνικού lockdown και επαναλειτούργησαν για έναν μικρό αριθμό μαθητών τον Ιούνιο. Εντούτοις, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This