Η Κίνα τάζει… εμβόλια για να κερδίσει την φιλία κρατών

Must Read

Η Κίνα που παρά τις μεγάλες τις οικονομικές επιτυχίες βλέπει την φήμη της να αμαυρώνεται, προσπαθεί να επιδιορθώσει την φήμη της και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη του κόσμου τάζοντας… εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν πως θα έχουν ταχεία πρόσβαση στο κινέζικο εμβόλιο του κορονοϊού, ενώ χώρες της Λατινικής Αμερικής θα λάβουν δάνεια συνολικής αξίας 1.000.000.000 δολαρίων από την Κίνα για να αγοράσουν το εμβόλιο. Το Μπανγκλαντές επίσης θα λάβει 100.000 δωρεάν εμβόλια από μία κινέζικη εταιρεία.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η Κίνα είναι αρκετά μακρυά από την τελική παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, ωστόσο η προοπτική και μόνη μίας γρήγορης και φτηνής πρόσβασης σε αυτό αποτελεί ισχυρό θέλγητρο για πολλές χώρες. Κατά κάποιον τρόπο η Κίνα προσπαθεί επίσης να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με πολλές χώρες που την θεωρούν υπεύθυνη για την πανδημία εξαιτίας της αδιαφορίας που έδειξε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στα πρώτα στάδια του.

Ωστόσο υπάρχει και μια βαθύτερη στρατηγική στην καλή θέληση της Κίνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ινδονησία, μία χώρα με μεγάλο πληθυσμό, πρόσβαση σε πολλές πρώτες ύλες αλλά και σε μία εξαιρετικά σημαντική από άποψη στρατηγικής σημασίας θέση για την Κίνα. Μέχρι πρότινος Η Ινδονησία ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στη Κίνα και στην επεκτατική πολιτική της στη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο πρόσφατα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας στον πρόεδρο της Ινδονησίας πως «Η Κίνα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τις ανάγκες της Ινδονησίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πρόσβαση σε εμβόλιο κατά αυτής». «Μαζί, η Κίνα και η Ινδονησία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται εναντίον του Covid-19», υποσχέθηκε στη συνέχεια.

Οι δεσμεύσεις της Κίνας για το εμβόλιο, πέρα ​​από προηγούμενες αποστολές μασκών και ιατρικών εξοπλισμών σε όλο τον κόσμο, βοηθούν να προβάλλεται ως υπεύθυνη υπερδύναμη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν από την παγκόσμια ηγεσία. Η ικανότητα ανάπτυξης και χορήγησης εμβολίων σε φτωχότερες χώρες θα ήταν επίσης ένα ισχυρό μήνυμα για την άνοδο της Κίνας ως επιστημονικού ηγέτη σε μια νέα παγκόσμια τάξη μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This