Ο νέος πόλεμος του Ερντογάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια «επίδειξη δύναμης» σε Ελλάδα, ΕΕ

Must Read

Ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά ελέγχεται de facto από την Αρμενία, και το βλέμμα της Ευρώπης είναι στραμμένο στην μικρή αυτή έκταση γης, η «Die Welt» τόλμησε χθες μια ανάγνωση που μοιάζει επίπονα εύστοχη.

  • Από τη Θεανώ Καρούτα

Με τον εύγλωττο τίτλο «Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ο νέος πόλεμος του Eρντογάν», η γερμανική εφημερίδα εκτιμά πως η εμπλοκή του Τούρκου προέδρου στην ένοπλη σύγκρουση Αζέρων και Αρμενίων δεν είναι παρά μία ακόμα επίδειξη δύναμης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με παραλήπτες την Ελλάδα και τη Ευρώπη, μέσω της οποίας ο «σουλτάνος» καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι θεωρεί τον πόλεμο ως αποδεκτό μέσο διεκδίκησης των συμφερόντων του.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως μετά τις καταγγελίες του Ερεβάν πως η Άγκυρα έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Μπακού αλλά και την κατηγορία πως η Άγκυρα κατέρριψε αρμένικο μαχητικό (την οποία διέψευσε η τουρκική προεδρία), ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Μπακού να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του», εντείνοντας την ανησυχία της Δύσης για την σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου.

«Το ότι οι απειλές του Τούρκου προέδρου δεν είναι απλώς λόγια κενά περιεχομένου είναι γνωστό από τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη» σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως «ο πόλεμος είναι μέρος της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του, η οποία έχει μόνο έναν στόχο, μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία».

Με την ένοπλη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία επιχειρεί να υπογραμμίσει την ηγεμονία της στον Καύκασο, εκεί όμως η σύγκρουση με τα ρωσικά συμφέροντα θεωρείται δεδομένη καθώς η Ρωσία διαθέτει αρκετές αεροπορικές βάσεις στην Αρμενία. Έτσι ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων φτάνει και στο νότιο Καύκασο και η αγωνία της Δύσης αυξάνει κατακόρυφα καθώς Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία αλληλοϋποστήριξης σε περίπτωση πολέμου, ενώ αντίστοιχο σύμφωνο έχουν υπογράψει Ρωσία και Αρμενία.

Πέραν της αποσταθεροποίησης της περιοχής, μία γενικευμένη σύρραξη θα βάλει επίσης σε κίνδυνο τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο και πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προσβλέπει στους πόρους των Αζέρων για να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This