Κυριακή 20/6/2021

Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον σφαγιασμό των βιζόν

Η σχετική νομοθεσία εξέθεσε τη δανέζικη κυβέρνηση

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας, παραδεχόμενος ότι έγιναν «λάθη» στη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε o εντοπισμός μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού στα βιζόν.   

Ο Μόγκενς Γένσεν είχε παραδεχθεί την περασμένη εβδομάδα ότι η εντολή της κυβέρνησης να θανατωθούν όλα τα βιζόν στη Δανία δεν είχε νομική βάση. «Εκτιμώ πως δεν έχω πλέον την απαραίτητη υποστήριξη των κομμάτων του Κοινοβουλίου και οφείλω να υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Γένσεν στη δημόσια τηλεόραση DR. «Είναι απολύτως σαφές πως διαπράχθηκαν λάθη στο υπουργείο μου, και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτά», πρόσθεσε, καθώς δημοσιοποιήθηκε έκθεση για την εξέλιξη των γεγονότων.

Στις 4 Νοεμβρίου η Δανία είχε διατάξει τον σφαγιασμό όλων των βιζόν -από 15 έως 17 εκατομμύρια συνολικά- έπειτα από τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα θηλαστικά αυτά και η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.

Ο νόμος απαγορεύει τον σφαγιασμό

Όμως, εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τον σφαγιασμό υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τον σφαγιασμό ζώων εκτός ζωνών συγκέντρωσης άρρωστων ζώων, κάτι που παραδέχθηκε η δανέζικη κυβέρνηση. Η οποία, κατόπιν, παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της εκτροφής βιζόν έως το 2022, όμως, οι ενέργειές της δεν έπεισαν ακόμη και τους αριστερούς υποστηρικτές της μειοψηφικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Για τον επικεφαλής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, «δεν είναι παρά μόνο η αρχή». «Η εξέλιξη των γεγονότων πρέπει να εξετασθεί εις βάθος, προκειμένου να προσδιοριστεί η ευθύνη της πρωθυπουργού», δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ