Σάββατο 12/6/2021

Στη Βρετανία αισιοδοξούν για την έγκριση της Pfizer και ετοιμάζονται για έναρξη εμβολιασμών την 1η Δεκεμβρίου

Κάθε ενήλικας στην Αγγλία θα μπορούσε να εμβολιαστεί μέχρι τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Μάλιστα, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο «καλύτερο σενάριο» θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση σε λιγότερο από μία εβδομάδα, με το NHS να έχει ενημερωθεί να προετοιμαστεί ώστε να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, η βασική συνάντηση της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έγκριση του εμβολίου δεν θα πραγματοποιηθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Δρ Moncef Slaoui, επικεφαλής του προγράμματος εμβολίων στις ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί «ίσως μία ή δύο μέρες μετά την έγκριση, στις 11 ή στις 12 Δεκεμβρίου».

Βρετανοί υπουργοί πάντως τόνισαν ότι η κανονιστική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανεξάρτητη, με τον Ρυθμιστικό Οργανισμό φαρμάκων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης να είναι υπεύθυνος για το χρονοδιάγραμμα και μέσα στην εβδομάδα θα έχει στα χέρια του τα δεδομένα του εμβολίου.

Το βρετανικό προσχέδιο δράσης, εισηγείται πως κάθε ενήλικας στην Αγγλία θα μπορούσε να εμβολιαστεί μέχρι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διάθεση για άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών θα μπορούσε ακόμη και να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου, μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των εργαζομένων.

Το προσωρινό πρόγραμμα – το οποίο εξαρτάται από την έγκριση και την άφιξη εκατομμυρίων εμβολίων – έχει το προσωπικό φροντίδας και τους φιλοξενούμενους των δομών φροντίδας, τους εργαζομένους στο NHS και τους ηλικιωμένους, να αρχίζουν να εμβολιάζονται πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ μια πολύ ευρύτερη διάθεση του εμβολίου θα γίνει με το νέο έτος.

Η Pfizer έχει δεσεμυτεί να παραδώσει 10 εκατομμύρια από τις 40 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραγγείλει το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ