Θρασύτατες τουρκικές διαμαρτυρίες για τη γερμανική απόπειρα νηοψίας σε ύποπτο πλοίο που πήγαινε στη Λιβύη

Must Read

Εμ κάνει τον «δερβέναγα» στη Μεσόγειο, εμ βγαίνει κι από πάνω όταν πάει κάποιος να κάνει τη δουλειά του!  Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της ΕΕ, καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα, για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης!

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Νωρίτερα, η Γερμανία είχε κατηγόρησε την Τουρκία ότι εμπόδισε τις γερμανικές δυνάμεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή IRINI να ελέγξουν το πλοίο, ενώ η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (σ.σ. γελάνε και οι πέτρες με την τουρκική αναφορά στο διεθνές δίκαιο)!

νηοψία

«Προβληματική» η τουρκική συμπεριφορά λέει το γερμανικό ΥΠΕΞ, αλλά ως εκεί…

Για «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά» της Τουρκίας έκανε λόγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε καιταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το νέο επεισόδιο παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης (μετά το συμβάν με τη Γαλλία το καλοκαίρι).

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών – βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει καταστήσει σαφές ότι αισθανόμαστε την συμπεριφορά της Τουρκίας από πολλές απόψεις ως προβληματική. Αυτό το θέτουμε τακτικά στην Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέα Ζάσε, η οποία δεν θέλησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να εκφραστεί σε ότι αφορά «το νόημα της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

«Πρέπει όμως να επαναλάβουμε ότι πήραμε πολλές φορές θέση σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε η Ζάσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση του Βερολίνου, δήλωσε: «Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο περιστατικό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά» και υπενθύμισε ότι και στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία. Όλοι θα κριθούν – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», τόνισε η Ζάσε και διευκρίνισε ότι στο επεισόδιο «έγιναν όλα σύμφωνα με τις διαδικασίες».

Εξέφρασε την ανησυχία της ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι βλέπουμε και μια αποτρεπτική επίδραση της επιχείρησης ΙRΙΝΙ και ότι η ισχυρή παρουσία των πλοίων στην Μεσόγειο δείχνει ότι αυτή η επίδραση φέρει αποτελέσματα», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Τιλς, εξηγώντας την διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI», ανέφερε ότι «η φρεγάτα Αμβούργο έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής «ΙRΙΝΙ». H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στην φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί», διευκρίνισε ο Τιλς.

Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει την συγκατάθεση του κράτους, του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο: «Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες», τόνισε ο  Τιλς και επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των Γερμανών στρατιωτών στο πλοίο από ελικόπτερο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

MasterChef: Ακόμα δεν γύρισε και τον έβγαλαν υποψήφιο προς αποχώρηση

Η Τάνια λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, αποχώρησε από το MasterChef, οικειοθελώς. Έτσι λοιπόν η παραγωγή του reality...

More Articles Like This