Εγκρίθηκε η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στις ΗΠΑ και ξεκινούν οι εμβολιασμοί

«Η πανδημία μπορεί να άρχισε στην Κίνα, αλλά εμείς θα τη σταματήσουμε εδώ στις ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ

Must Read

Οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό). Αρμόδια επιτροπή του FDA αναμένεται να εξετάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, αυτού της Moderna.

Οι υγειονομικές αρχές, εταιρείες μεταφορών και νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει της άμεσης έναρξης άνευ προηγουμένου εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ότι ο πρώτος εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα του θα γίνει σε «λιγότερες από 24 ώρες», μετά την χορήγηση της άδειας.

«Αρχίσαμε ήδη την διανομή του εμβολίου σε όλες τις Πολιτείες» της χώρας, τόνισε ο Τραμπ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει σε λιγότερες από 24 ώρες», πρόσθεσε.

«Η πανδημία μπορεί να άρχισε στην Κίνα, αλλά εμείς θα τη σταματήσουμε εδώ στις ΗΠΑ», είπε ακόμη και περηφανεύτηκε ότι η χώρα του κατάφερε «ιατρικό θαύμα, αναπτύσσοντας ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε λιγότερους από εννέα μήνες».

Οι UPS και FedEx διαβεβαιώνουν πως είναι έτοιμες να μεταφέρουν εκατομμύρια δόσεις σε όλη τη χώρα, εκτελώντας κρατικές συμβάσεις που προβλέπουν πως θα δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στη μεταφορά των εμβολίων με τα αεροσκάφη και τα φορτηγά τους. Η αστυνομία θα παρέχει ασφάλεια από τα εργοστάσια ως τους χώρους εμβολιασμού, θα συνοδεύει ακόμη και φορτηγά που θα διανέμουν τις δόσεις.

Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε σχέδιο για τη δημιουργία κέντρου συντονισμού της ανοσοποίησης απέναντι στο δημαρχείο τη Δευτέρα, το οποίο θα αναλάβει την άμεση διανομή των δόσεων στη μεγαλύτερη μητρόπολη των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε 27 συνοικίες όπου κατοικούν μέλη εθνικών μειονοτήτων, που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα, εξήγησε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, κάνοντας λόγο για «ανεπανάληπτη επιχείρηση που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να εξασφαλιστεί η ισότητα στη διανομή του εμβολίου».

«Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αναμένει 346.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna την 21η Δεκεμβρίου, πέραν των 170.000 δόσεων αυτού της Pfizer που λογαριάζει να παραλάβει το Σαββατοκύριακο» είπε ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι πιο ηλικιωμένοι αναμένεται ότι θα ανοσοποιηθούν στην πρώτη φάση. Η αρχική έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα περιμένει πολύ, πιθανόν μήνες, προτού να είναι διαθέσιμα γι’ αυτόν. Πάντως όποιος Αμερικανός ή Αμερικανίδα το επιθυμεί αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Μπρετ Τζιράρ, υφυπουργό Υγείας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This