Πέμπτη 24/6/2021

«Χαιδεμένο παιδί» της Pfizer η Γερμανία: Παρέλαβε 151.000 φιαλίδια εμβολίου με το… καλημέρα

Πήρε 9.750 φιαλίδια για κάθε κρατίδιό της όταν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. πήραν τόσα εμβόλια η καθεμία!

Την ώρα που οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στη γηραιά ήπειρο και παράλληλα εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα με την τροφοδοσία από τα κεντρικά της Pfizer, έγινε γνωστό πως η Γερμανία έλαβε πολλαπλάσιες δόσεις του εμβολίου από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ελπίδα αμαυρώνεται

Οπως μετέδιδε με φανερά σκωπτική διάθεση το ιταλικό δίκτυο TG24, το Βερολίνο -κατά την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών- παρέλαβε πάνω από 151.000 φιαλίδια με το πολυπόθητο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, κόντρα στον τραγέλαφο των 9.750 δόσεων που διατέθηκαν σε καθεμία από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ενωσης.

«Η ελπίδα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Εμβολιασμού αμαυρώνεται από τις αντιπαραθέσεις για τη διάθεση των εμβολίων» ανέφερε το ιταλικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του. «Ενώ οι Βρυξέλλες είχαν εγγυηθεί τις ίδιες συμβολικές ποσοστώσεις για όλα τα κράτη-μέλη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εμβολιασμού κατά του Covid 19, αυτό δεν συνέβη, όπως δείχνουν οι αριθμοί».

Για του λόγου το αληθές, στην Ιταλία παραδόθηκαν 9.750 αμπούλες από τη Pfizer (όσες και στις υπόλοιπες χώρες), με τη Γαλλία να λαμβάνει τις διπλάσιες, αριθμός όμως που και πάλι δεν συγκρίνεται με τις πάνω από 151.000 αμπούλες που παραδόθηκαν στη Γερμανία. Οι αρμόδιες πηγές της Κομισιόν διαβεβαιώνουν πως τα εμβόλια θα έπρεπε να διανεμηθούν με βάση τον πληθυσμό των χωρών, ωστόσο ήδη από την πρώτη μέρα του εμβολιαστικού προγράμματος φάνηκε καθαρά πως στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα κάποιοι είναι… πιο ίσοι από τους άλλους.

Έσπευσαν να διαψεύσουν την «διάκριση»

Συγκεκριμένα, η Γερμανία έλαβε 9.750 φιαλίδια για κάθε κρατίδιο, όσα δηλαδή έλαβε ως πρώτη δόση καθεμία από τις άλλες χώρες. Ευρωπαϊκές πηγές έσπευσαν να διαψεύσουν πως έγινε διάκριση υπέρ της Γερμανίας, εξηγώντας πως το Βερολίνο ήταν να πάρει 11.000 δόσεις και οι 151.125 που παραδόθηκαν αποτελούν μέρος των επόμενων προμηθειών!

Αναφορικά με όλους -εμάς- τους υπόλοιπους, έγινε χθες γνωστό πως η διανομή της αρχικής ποσότητας των 200.000.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο της ερχόμενης χρονιάς. «Η διανομή και των 200.000.000 δόσεων θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2021» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας πως διεξάγονται συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον 100.000.000 δόσεων, επιλογή που προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Pfizer/BioNTech.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ