Ο «μακρυχέρης» πολιτικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η «πρώτη απόφαση» της εξωτερικής μας πολιτικής, κατά τον Έλληνα Πρωθυπουργό...

Must Read

Ο Χουάν Γκουαϊδό φέρεται να έχει «βάλει χέρι» σε 40 εκατομμύρια δολάρια από ξένα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, χρειαζόταν χρήματα για να εφαρμόσει το σχέδιό του για ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολά Μαδούρο.

Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γκουαϊδό όταν τον συνάντησε στο Νταβός, έναν χρόνο πριν; «Το να σας υποστηρίξουμε ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτικής»… Μάλλον δεν ήταν και πολύ πετυχημένη τελικά η επιλογή του Έλληνα Πρωθυπουργού. Που ήταν και πρώτη

Σύμφωνα με την Washington Post, οι επιχειρηματίες της Βενεζουέλας με έδρα το Μαϊάμι Jorge Reyes και Pedro Antar πρότειναν ένα σχέδιο για να πάρουν αυτά τα χρήματα, αναζητώντας περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στη Λατινική Αμερική.

Τα περιουσιακά στοιχεία περιελάμβαναν μετοχές εταιρειών, αυτοκίνητα, σπίτια και άλλα ακίνητα που ανήκαν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA).

Το σκάνδαλο διαφθοράς περιλαμβάνει επίσης έναν Αργεντινό δικηγόρο που αναγνωρίστηκε ως Sebastian Vidal, τον Javier Troconis ο οποίος διορίστηκε ως επίτροπος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας και τον Jose Hernandez, γενικό εισαγγελέα, άνθρωπο του Γκουαϊδό.

Η αμερικανική εφημερίδα είχε πρόσβαση σε αναφορές για συμβάσεις που υπογράφηκαν από τους εκπροσώπους του Γκουαϊδό κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και ανάκτησης των περιουσιακών στοιχείων.

«Ο Troconis υπέγραψε με μια νομική εταιρεία της Νότιας Φλόριντα για να ανακτήσει έναν λογαριασμό με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που περιείχε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στο Υπουργείο Τροφίμων της Βενεζουέλας», αποκάλυψε η Washington Post.

Ένα άλλο συμβόλαιο αποκάλυψε ότι ο Γκουαϊδό συγχώνευσε το ήμισυ του χρέους των 269 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Παραγουάη συμφωνεί ότι οφείλει στην PDVSA. Παρόλο που και οι δύο συμφωνίες συνήφθησαν με τη συγκατάθεση του Γκουαϊδό, εκείνος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο.

«Αυτές οι πράξεις αποδεικνύουν την παράτυπη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, μια κατάσταση που επετράπη από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά…

Το νέο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας θα ορκιστεί τις επόμενες ώρες, με το κόμμα του Προέδρου Νικολά Μαδούρο τώρα σε σχεδόν πλήρη έλεγχο και τον υποστηριζόμενο από τη Δύση (από τις ΗΠΑ και πάνω από 50 χώρες) Χουάν Γκουϊδό να μένει… στα κρύα του λουτρού.

Ο Μαδούρο διατήρησε την υποστήριξη του ισχυρού στρατού της Βενεζουέλας και κάθε κυβερνητικού κλάδου που μπορεί να ασκήσει πραγματική εξουσία. Μόνο η Εθνοσυνέλευση, ή το κογκρέσο, ήταν πέρα από τον έλεγχό του- μέχρι τώρα.

Οι σύμμαχοι του Μαδούρο κέρδισαν 256 από τις 277 έδρες στο κοινοβούλιο, αφού οι βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα δέχθηκαν μποϊκοτάζ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Γκουαϊδό.

Αυτό σημαίνει ότι τις προσεχείς ώρες, ο Γκουαϊδό θα απαλλαχθεί από τη θέση του ως ομιλητής της Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας και την περιορισμένη θεσμική νομιμότητα που είχε και αφήνοντας έτσι τις ξένες κυβερνήσεις που τον υποστηρίζουν, σε δύσκολη θέση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This