Δεν έφτανε η καθυστέρηση, τώρα η Pfizer κάνει και περικοπές έως και 50% στις παραδόσεις εμβολίων

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία ενέκρινε τα εμβόλια της AstraZeneca και το ρωσικό Sputnik V

Must Read

Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ώρα που αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέι Μπάτσου.

Παρόμοια η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, λένε οι αρχές.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών.

«Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι σε δημοσιογράφους σήμερα, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.

Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χθες, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.

Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.

«Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή λάμβανε μέτρα το συντομότερο για να διασφαλίσει ότι η Pfizer και άλλοι κατασκευαστές θα αλλάξουν τις παραδόσεις», είπε ο Γκέργκελι Γκούλιας, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This