Δευτέρα 21/6/2021

Το Bitcoin «τρώει» ηλεκτρική ενέργεια κόστους $25 εκατ. σε… καθημερινή βάση!

Tο ψηφιακό νόμισμα απορροφά περισσότερη ενέργεια από ό,τι χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ισλανδία

Περί τα $25,2 εκατ. σε ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει καθημερινά στον πλανήτη το Bitcoin, σύμφωνα με την ποσότητα που απαιτείται για την… εξόρυξή του!

Το συγκεκριμένο κόστος προκύπτει από την επεξεργασία των συναλλαγών του ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Trading Platforms. Βασίζονται δε στις συναλλαγές 30 ημερών (με βάση την τιμή του νομίσματος στις 17 Ιανουαρίου 2021) και στο ενεργειακό αποτύπωμα ανά συναλλαγή (1 bitcoin = 612 kWh, που ισοδυναμεί με $76,74). Η εταιρεία συνέκρινε, επίσης, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας Bitcoin σε τεραβατώρες (TWh) μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2021. Στο χρονικό αυτό διάστημα υπολογίζεται ότι η εκτιμώμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 10.201,1% παγκοσμίως!

Επιπλέον, η Trading Platforms συνέκρινε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Bitcoin και δέκα κορυφαίων χωρών του πλανήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψηφιακού νομίσματος ανέρχεται στα 112 TWh. Το συγκεκριμένο μέγεθος γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη ότι στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 6.510 TWh. Δηλαδή, το Bitcoin αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,72% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη μεγαλύτερη σε έκταση ασιατική χώρα!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δε, δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, το αντίστοιχο μέγεθος είναι 3.865 TWh κατανάλωση ενέργειας ετησίως, με το Bitcoin να αντιπροσωπεύει το 2,89% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αν και το Bitcoin λειτουργεί αποκλειστικά στον ψηφιακό χώρο, οι υπολογιστές που τροφοδοτούν το δίκτυο καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Επομένως, απαιτείται περισσότερη υπολογιστική ισχύς για την «εξόρυξη» Bitcoin, το οποίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Καθώς το δίκτυο Bitcoin μεγαλώνει, έχει φτάσει να καταναλώνει, πλέον, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται ορισμένες κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Bitcoin αντιπροσωπεύει πάνω από το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας!

Σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα

Επιπλέον, όπως και κάθε άλλη βιομηχανία που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, η κατανάλωση από το Bitcoin αφήνει ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα άνθρακα 36,95 Mt CO2, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το αποτύπωμα άνθρακα της Νέας Ζηλανδίας!

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Bitcoin απαιτεί ετησίως το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το Βitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο απαιτητική ενεργειακά χώρα στον πλανήτη! Αρκεί να πούμε ότι το Bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από ό,τι χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ισλανδία.

Όλη αυτή η «δίψα» για ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι μια διαδικασία όπου τα μηχανήματα συνδέονται με το Διαδίκτυο, για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, η οποία περιλαμβάνει την επίλυση παζλ. Ορισμένοι «ανθρακωρύχοι» του Bitcoin έχουν μετεγκατασταθεί ακόμα και σε μέρη όπως η Ισλανδία, για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια είναι άφθονη εκεί, ενώ και ο κρύος αέρας της Αρκτικής βοηθάει στην ψύξη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ