Η Ρωσία έδωσε το OK για την παράταση της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών

Η Μόσχα είχε απορρίψει την ανανέωση της συνθήκης επί προεδρίας Τραμπ, καθώς η κυβέρνησή του ήθελε να επισυνάψει όρους

Must Read

Η άνω και η κάτω βουλή της Ρωσίας ενέκριναν, μεν, σήμερα την παράταση της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων New START με τις ΗΠΑ, αλλά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, αυτό έγινε με τους όρους που έθεσε η Μόσχα

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της συνθήκης που υπογράφτηκε το 2010 και κανονικά λήγει την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων και βομβαρδιστικών που μπορούν να αναπτύξουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η New START (Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων – STrategic Arms Reduction Treaty) είναι ακρογωνιαίος λίθος για τον παγκόσμιο έλεγχο των εξοπλισμών.

«Η ουσία της συμφωνίας είναι να παραταθεί για πέντε χρόνια, όπως υπογράφτηκε, χωρίς καθόλου αλλαγές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), η οποία ενέκρινε πρώτη την παράταση της New START. «Η συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον παρατείνεται για τη μέγιστη δυνατή χρονική διάρκεια -πέντε έτη- έως τις 5 Φεβρουαρίου 2026», ανακοίνωσε η Δούμα, έπειτα από την ομόφωνη ψήφο των παρόντων βουλευτών της ολομέλειας, σε μια ψηφοφορία που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Απομένει η υπογραφή του Πούτιν

Μάλιστα, ο Ριαμπκόφ είπε πως η παράταση εγκρίθηκε «με τους όρους μας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Λίγη ώρα αργότερα, την παράταση της συνθήκης ενέκρινε και η άνω βουλή, δηλαδή το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Μετά την έγκρισή του από τα δύο σώματα της Βουλής, το νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους, όταν υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια παράταση υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου ήθελε να επισυνάψει όρους σε μια ανανέωση της συνθήκης, κάτι που απέρριψε η Μόσχα. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν την Τρίτη, ωστόσο, ο Πούτιν και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν πως οι ομάδες τους θα εργαστούν επειγόντως, προκειμένου να ολοκληρώσουν την παράταση έως τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η συνθήκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This