Σάββατο 24/7/2021

Ύποπτη η σιωπή Γερμανίας – Τουρκίας για την συνάντηση των υπουργών άμυνας

Βερολίνο: Χωρίς δηλώσεις (γιατί, άραγε;) η συνάντηση Καρενμπάουερ - Ακάρ

Στην σκιά της αποκάλυψης του Προεδρικού Διατάγματος Ερντογάν με το οποίο προαναγγέλλει εξοπλισμό τρίτων χωρών ακόμα και ύποπτων οντοτήτων με τουρκικά όπλα, η συνάντηση των υπουργών άμυνας Τουρκίας – Γερμανίας, είναι τουλάχιστον ύποπτη.

Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί τις τελευταίες ώρες η είδηση της ακύρωσης -την τελευταία στιγμή- των προγραμματισμένων δηλώσεων των υπουργών Αμυνας Τουρκίας και Γερμανίας, που συναντήθηκαν (τελικά εν κρυπτώ;) χθες στο Βερολίνο. Ακύρωση μιας τυπικής -βάσει πρωτοκόλλου- διαδικασίας, που έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με το Βερολίνο να κομπάζει συγχρόνως για τον ρόλο που διαδραμάτισε για την υλοποίησή τους ως… έντιμος διαμεσολαβητής.

Η συνάντηση της Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ διήρκεσε περίπου μία ώρα, με τους δημοσιογράφους μάταια να περιμένουν μετά τις δηλώσεις τους. Σύμφωνα με την Deutsche Welle πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ως αιτία ακύρωσης της συνέντευξης Τύπου την επίσπευση της επιστροφής του Ακάρ πίσω στην Τουρκία. Μένοντας στα τυπικά, λοιπόν, στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το γερμανικό υπουργείο Αμυνας η Κραμπ Καρενμπάουερ χαρακτήριζε τη συνάντηση ως «ιδιαίτερο και καλό μήνυμα μεταξύ εταίρων». Πάντα κατά την ανακοίνωση, για τη Γερμανία «η Τουρκία είναι και παραμένει ένας σημαντικός νατοϊκός εταίρος», ενώ τονίστηκε πως «ο διάλογος και η συμφιλίωση ανάμεσα στους νατοϊκούς εταίρους Γερμανία και Τουρκία είναι ουσιώδους σημασίας. Οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να υπάρχει ένα σταθερό νοτιοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ». Τέλος, επισημάνθηκε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν και «δύσκολα θέματα», ειδικά η αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Κραμπ Καρενμπάουερ χαιρετίζει «ιδιαίτερα» την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους «δύο νατοϊκούς εταίρους». «Καθοριστικό είναι ότι πιάστηκε ξανά το νήμα του διαλόγου (…). Θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μεσόγειο» υπογραμμίστηκε, με τη γερμανική… ευχή «όλες οι πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για διάλογο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ