Τρίτη 11/5/2021

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου καταγράφει πρόβλημα υπογεννητικότητας

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έδειξαν δραματική διαφορά στις νέες εγγραφές γεννήσεων, σε σχέση με αυτές που είχαν καταγραφεί πέρσι. Συγκεκριμένα ,το 2020 ήταν 10,035 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 11.8 εκατομμύρια το 2019.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων στην Κίνα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Οι δημογράφοι και οι κοινωνικοί σχολιαστές αναφέρουν πως για την υπογεννητικότητα ευθύνεται ο πληθυσμός που γερνάει γρήγορα, και η ανικανότητα των νέων να ανταποκριθούνε στο υψηλό κόστος της στέγασης και εκπαίδευσης.

Ακόμη η πολιτική του ενός παιδιού που μπήκε σε ισχύ τα τέλη της δεκαετίας του 1970 σε μια δραματική προσπάθεια να επιβραδύνει την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, πριν την αντιστρέψει το 2016, είναι πιθανό να εχει αποθαρρύνει τους μελλοντικούς γονείς. Αφού και η χαλάρωση της πολιτικής δεν συνοδεύτηκε από σχετικές αλλαγές που θα υποστήριζαν την οικογενειακή ζωή – όπως την αυξημένη άδεια μητρότητας.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, αλλά μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το 50% των οικογενειών με ένα παιδί δεν είχαν καμία πρόθεση να αποκτήσουν δεύτερο.

Η μείωση των γεννήσεων αποτελεί μια μορφή προειδοποίησης για την οικονομία της Κίνας, και ένας έντονος προβληματισμός για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στους τομείς της Οικονομίας, της Υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ