Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Τάνκερ συμφερόντων του Μαρινάκη συνδέθηκε με τρομοκρατικές -κατά τις ΗΠΑ- οργανώσεις

Οι ΗΠΑ λένε το πλοίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο που συνδέεται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και με παρακλάδια τους

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις ΗΠΑ για την υπόθεση της κατάσχεσης του φορτίου του τάνκερ «Αχιλλέας», συμφερόντων της οικογένειας Μαρινάκη, που πλέει με λιβεριανή και όχι ελληνική σημαία.

Οι αμερικανικές αρχές, που έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο τον Ιανουάριο, επισήμαναν ότι το πλοίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο που συνδέεται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και με παρακλάδια τους (IRGC Quds Force – IRGCQF), τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν στη λίστα με τις τρομοκρατικές ομάδες.

Σύμφωνα με την καταγγελία κατάσχεσης που κατατέθηκε στα δικαστήρια από τις ΗΠΑ, η έρευνα που διενήργησαν το HSI (Homeland Security Investigations) και το FBI (Federal Bureau of Investigation) απέδειξε ότι τα βαρέλια που φόρτωσε το τάνκερ της εταιρείας του Μαρινάκη, προέρχονταν από τερματικά πετρελαίου στο Ιράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento τα βαρέλια φορτώθηκαν αρχικά σε δύο δεξαμενόπλοια («Sarak» και «Sonia I») που σχετίζονται με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Δεξαμενοπλοίων (NITC) και την -κατά τις ΗΠΑ- τρομοκρατική οργάνωση IRGC-QF. Τα δεξαμενόπλοια χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα και άλλες τεχνικές για να αποκρύψουν την αρχική πηγή του πετρελαίου.

Κατόπιν, τα βαρέλια από τα δύο δεξαμενόπλοια μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Lubov», το οποίο αγκυροβόλησε στον Κόλπο του Ομάν και μετά τα μέσα Αυγούστου 2020, ξεφόρτωσε όλη την ποσότητα του πετρελαίου στο τάνκερ με παναμέζικη σημαία «Trident Liberty». Αρχές Νοεμβρίου 2020, το «Trident Liberty» ξεκινάει να μεταφορτώνει όλη την ποσότητα του πετρελαίου στο τάνκερ «Αχιλλέας.

Tο τάνκερ είχε κλειστό το σύστημα εντοπισμού του από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, ενώ έπλεε κοντά στη Νότια Αφρική προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του και να αποφύγει τον έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές λόγω του εμπάργκο.

Σύμφωνα με το ifmat.org, που φέρεται να ανήκει σε ιρανικές ομάδες που εναντιώνονται στο καθεστώς της Τεχεράνης, πλοία πολλών Ελλήνων εφοπλιστών φέρεται να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ιράν στην υπόλοιπη Ασία παρά τις ισχύουσες αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με νομικές πηγές της πλευράς Μαρινάκη που μίλησαν στο Docmento, δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στην υπόθεση των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν, οι αμερικανικές αρχές δεν επέβαλαν καμία κύρωση στις εταιρείες του ομίλου Μαρινάκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ