Οι σχέσεις του μεταβατικού Πρωθυπουργού της Λιβύης με την Τουρκία εξηγούν τα πάντα

Τα τουρκικά «πλοκάμια» έχουν τυλίξει καλά τη Λιβύη...

Must Read

Ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, επιχειρηματίας από την φιλοτουρκική πόλη Μισράτα, επιλέχθηκε να υπηρετήσει ως προσωρινός πρωθυπουργός στη Λιβύη (μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου) παρά το γεγονός ότι ήταν πολιτικά άγνωστος. Κάτι που προξένησε πολλές απορίες, οι οποίες ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, λύνονται.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ντμπέιμπα δήλωσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με την Τουρκία θα παραμείνουν ισχυροί υπό την κυβέρνησή του: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα διακριθούν. Είναι ο οικονομικός μας εταίρος και υποστηρίζουμε αυτήν την εταιρική σχέση», ενώ ξεκαθάρισε ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ.

Ο Ντμπέιμπα ήταν στο παρελθόν επικεφαλής (μαζί με τον ξάδελφό του Αλί) της Λιβυκής Εταιρείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης υπό τον Μουαμάρ Γκαντάφι και επικεφαλής του ποδοσφαιρικού συλλόγου al-Itthiad. Ίδρυσε επίσης το δικό του πολιτικό κόμμα που ονομάζεται Libya al-Mustakbal (το μέλλον της Λιβύης) πέρυσι.

Επιχειρηματίας από τον κατασκευαστικό κλάδο στη Μισράτα, ο Ντμπέιμπα και μέλη της οικογένειάς του έχουν συνδεθεί με έρευνες διαφθοράς από την εποχή του Γκαντάφι. Στα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση, ο Ντμπέιμπα αποτέλεσε αντικείμενο ερευνών για κατηγορίες υπεξαίρεσης και η Ιντερπόλ εξέδωσε κόκκινη ειδοποίηση για τον ξάδελφό του Αλί, για κατηγορίες υπεξαίρεσης, ξεπλύματος χρημάτων και κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, οι έρευνες για την οικογένεια Ντμπέιμπα δεν προχώρησαν ποτέ.

Το Africa Intelligence με έδρα το Παρίσι, ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Ντμπέιμπα και ο δήμαρχος της Μισράτα έδωσαν βοήθεια στην τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Karanfil για το άνοιγμα εργοστασίου παραγωγής σκυροδέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Αφρική και κοστίζει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ξάδερφος του Ντμπέιμπα, Αλί, έχει αναφερθεί ότι έχει δεσμούς με την Τουρκία και το Κατάρ, τον άλλο σημαντικό σύμμαχο του GNA (κυβέρνηση Σάρατζ), σύμφωνα με το αιγυπτιακό Mada Masr.

Ο ξάδερφός του φέρεται να έχει δεσμούς και με Λίβυους Ισλαμιστές που κατοικούν στην Τουρκία σχηματίζοντας το πολιτικό μπλοκ «Ειρήνης και Συμφιλίωσης» το 2018 που συγκέντρωσε υποστήριξη από φιγούρες όχι μόνο από το GNA στην Τρίπολη αλλά και από διαφορετικά ρεύματα στη Λιβύη, λέει πηγή κοντά στον Ντμπέιμπα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εργάζεται πυρετωδώς για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This