2/10/2022

Επιστημονικό SOS: Στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω κορωνοϊού η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση του Ελληνισμού της Αλβανίας

Η βορειοηπειρωτική κοινότητα Επιστημόνων σε Ιωάννινα, Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα, Αθήνα, χώρες ΕΕ και ΗΠΑ, εκπέμπει δραματική έκκληση για την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, καθώς όπως αναφέρει, η «ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις των δύο κρατών, των οποίων είμαστε ισότιμοι πολίτες, απαιτεί άμεσα κατεπείγουσες παρεμβάσεις».

«...θεωρούμε εθνική μας υποχρέωση να θέσουμε στην πραγματική τους βάση τα δεδομένα και τις διαστάσεις που έχει λάβει η τραγωδία της πανδημίας για τους συμπατριώτες μας που διαβιούν στα πάτρια εδάφη, και να προτείνουμε άμεσα μέτρα, τεκμηριωμένες και εφικτές λύσεις, προκειμένου να μην καταστούμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου υγειονομικής κρίσης του Ελληνισμού της Αλβανίας», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των επιστημόνων.

Και παρουσιάζει ένα κομμάτι της κατάστασης στην Αλβανία: «Ο βασικός δείκτης διασποράς R0 έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το 1.5 και το πενιχρών δυνατοτήτων σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης … Από τους 20.000 περίπου Έλληνες πολίτες, μέλη της Εθνικής μας Μειονότητας, που ζουν μόνιμα στα πάτρια εδάφη, κυρίως στις περιοχές του Αργυροκάστρου, των Αγίων Σαράντα και της Χειμάρρας, θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη περισσότεροι των τριών χιλιάδων. Υπολογίζουμε, με τα τρέχοντα δεδομένα, ότι κατ’ ελάχιστο 100-150 εξ αυτών, κυρίως υπερήλικες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα χρειαστούν ενδονοσοκομειακή θεραπεία σε ΜΕΛ ή ΜΕΘ το επόμενο τετράμηνο. Θεραπεία την οποία αδυνατεί να τους παρέχει το Αλβανικό Κράτος στα Νοσοκομεία αναφοράς στα Τίρανα, όπου η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Από όσους συμπατριώτες μας, Έλληνες πολίτες, κατέληξαν εκεί σε σοβαρή κατάσταση, ουδείς τα κατάφερε να επιβιώσει, οπότε όσοι νοσήσουν βαριά την επόμενη περίοδο είναι εκ των προτέρων καταδικασμένοι».

Δημοφιλείς ειδήσεις  ΗΠΑ: Δεύτερη τροπολογία στη Γερουσία για τα F-16 και την Τουρκία

Οι περιορισμοί στην Πύλη Εισόδου της Κακαβιάς

Από τον Αύγουστο η Ελληνική Κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα σύνορα με την Αλβανία, όπου μόνο Έλληνες πολίτες και Αλβανοί με άδειες μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα δικαιούνται να εισέλθουν.

Για να εισέλθει ένας Έλληνας πολίτης στην χώρα του χρειάζεται να προσκομίσει αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών από πιστοποιημένο Αλβανικό Εργαστήριο και να ελεγχθεί από την Κ.ΟΜ.Υ του ΕΟΔΥ στη Συνοριακή Διάβαση της Κακαβιάς και ακολουθεί σε κάθε περίπτωση 14 ήμερη καραντίνα στην μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Και αναφέρουν επ’ αυτού οι επιστήμονες: «Κατανοούμε απόλυτα ως κοινότητα, 200.000 μέλη της οποίας διαβιούμε στην Ελλάδα, την επιβολή αυτών των αυστηρών μέτρων περιορισμού της πανδημίας, αυτό όμως που μας ξενίζει, κατά παράβαση των βασικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων, είναι η επιλογή της Κυβέρνησης ΜΟΝΟ στην Κακαβιά να επιβάλει απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε εμάς τους Έλληνες πολίτες σε περίπτωση που το γρήγορο τεστ του ΕΟΔΥ βγει θετικό, αντί μιας επιλογής αντίστοιχης με αυτές που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες πύλες εισόδου της χώρας, όπως η αυστηρή 14ήμερη καραντίνα εις την οικία μας υπό την επίβλεψη των υγειονομικών αρχών.

Η επιλογή αυτών των αυστηρών μέτρων, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής τους μόνο για όσους έχουν αναγραφόμενο τόπο γέννησης την Αλβανία στην Ελληνική τους ταυτότητα, έχει δημιουργήσει μεγάλη ψυχολογική πίεση, φόβο και πολλά ευτράπελα και καταστάσεις που δεν είναι της παρούσης, αλλά επ’ ουδενίδεν θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα σε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Και κυρίως έχει δημιουργήσει ένα νομικό, διαδικαστικό και γραφειοκρατικό γολγοθά στερώντας μας το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα που έχουμε στη ζωή και στην περίθαλψη μας ως ισότιμοι Έλληνες Πολίτες. Είναι αδιανόητο ένα ευνομούμενο κράτος να αντιμετωπίζει τα μέλη μιας ιστορικής του εθνικής κοινότητας, που ήδη βάλλεται πανταχόθεν από εξωγενείς παράγοντες, με αυτό τον τρόπο».

Οι διαμετακομιδές ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

«Σας υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μέλη της Ε.Ε.Μ. της Αλβανίας είμαστε Έλληνες πολίτες, με μόνιμη φορολογική και ασφαλιστική κατοικία στην Ελλάδα. Έχουμε κάθε δικαίωμα, αν νοσήσουμε στα πάτρια εδάφη, να λάβουμε περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Με τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω των περιορισμών στην πύλη εισόδου της Κακαβιάς και της αδιαλλαξίας των Υγειονομικών Αρχών να παραλάβουν για περίθαλψη Έλληνες πολίτες στα σύνορα προκειμένου να διακομισθούν στα Νοσοκομεία της Πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Μετά από τους πρώτους θανάτους δικών μας υπερηλίκων στην αναμονή, όχι από κορωνοϊό, αλλά και από άλλες χρόνιες ασθένειες και επείγοντα περιστατικά, κατεβλήθη μία τιτάνια προσπάθεια μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα να καμφθεί αυτή, η παράνομη κατ’ εμάς, άρνηση. Η προσπάθειά μας αυτή είχε ως αποτέλεσμα, από τον Οκτώβριο του 2020 να σωθούν πολλές ζωές, άνω των 50 μελών της κοινότητάς μας σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στα Ιωάννινα σε ΜΕΛ/ΜΕΘ και άλλες κλινικές, θα ήταν καταδικασμένοι αν δεν γινόταν αυτό.

Γι’ αυτό ακριβώς και είμαστε εκ βαθέων ευγνώμονες στις διπλωματικές μας αρχές και στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων. Αυτό όμως έγινε επιλεκτικά, με απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία και όχι για όλους τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Και είναι λυπηρό και τραγικό συνάμα εν έτει 2021 να πεθαίνουν Έλληνες Πολίτες στα σύνορα μέσα σε ασθενοφόρα αναμένοντας έγκριση διαμετακομιδής επείγοντος περιστατικού, την οποία είτε καθυστερούν, είτε αρνούνται οι αρμόδιοι.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ισχυρές ενισχύσεις και βαρέα οπλικά συστήματα στέλνει Ρωσία στο μέτωπο μετά τις πρόσφατες ήττες

Η ΖΩΗ αποτελεί το ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ και αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και δεν επιτρέπεται η παροχή ή όχι ιατρικής περίθαλψης να αποφασίζεται με δείκτες στατιστικής πληρότητας κλινικών ή δείκτες επιβάρυνσης περιοχών.Γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης των δομών του ΕΣΥ, ειδικά για τον κορωνοϊό, γνωρίζουμε την πίεση που ασκείται στις ΜΕΛ/ΜΕΘ από την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά έχουμε και εμείς το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή.

Τα περιστατικά κορωνοϊού Ελλήνων πολιτών, μετά την άρνηση διαμετακομιδής στα Νοσοκομείων των Ιωαννίνων με την πρόφαση «μη διαθέσιμων κλινών», ενώ το ποσοστό πληρότητας εκείνη την ημέρα δεν ξεπερνούσε το 30%-40%, οδηγήθηκαν είτε πίσω στην οικία τους, είτε στα Αλβανικά Νοσοκομεία Αναφοράς.

Και χάσαμε ΠΟΛΛΟΥΣ. ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ!!!… δεν υπάρχει άλλη λέξη ικανή να το περιγράψει. Έχουμε το ιερό καθήκον όλοι μας να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοια τραγικά γεγονότα».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την επιστολή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκκληση πάπα Φραγκίσκου σε Πούτιν να σταματήσει «το σπιράλ βίας»

Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ο πάπας...

Στις κάλπες οι Βραζιλιάνοι για τις πιο πολωμένες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

Στις κάλπες προστρέχουν σήμερα οι πολίτες της Βραζιλίας, για τον πρώτο γύρο των πιο...

Αδιανόητο το μακελειό στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 129 οι νεκροί και 180 τραυματίες

Δεν χωράει ανθρώπινος νους τα όσα φρικιαστικά εκτυλίχθηκαν στην Ινδονησία, όταν οργισμένοι οπαδοί έκαναν...

Ισχυρές ενισχύσεις και βαρέα οπλικά συστήματα στέλνει Ρωσία στο μέτωπο μετά τις πρόσφατες ήττες

Τεράστια κινητοποίηση παρακολουθείτε τις τελευταίες ώρες σε κατευθύνσεις προς την Ουκρανία, ειδικά στην επαρχία...

Η Κύπρος εντάσσεται στο αμυντικό πρόγραμμα «State Partnership» των ΗΠΑ

Την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «State Partnership» των ΗΠΑ ανακοίνωσε και επίσημα πλέον...

Νέο αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ σε Τουρκία: «Οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες»

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ότι οι απειλές δεν θα πραγματοποιηθούν», είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής

Το εφιαλτικό σύνθημα που σαρώνει την Τουρκία

Η Τουρκία δεν είναι κίνδυνος μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα....

«Βράζουν» τα πανεπιστήμια στο Ιράν – Τους 83 έφτασαν οι νεκροί διαδηλωτές

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο για τις...

Τρόμος από την πρόταση Καντίροφ για χρήση πυρηνικών μικρής ισχύος κατά της Ουκρανίας!

«Βόμβα» από τον Ραμζάν Καντίροφ! Ο ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν...

Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου της Ιαπωνίας,  όπως ανακοίνωσε το...

ΗΠΑ: Δεύτερη τροπολογία στη Γερουσία για τα F-16 και την Τουρκία

Επιπρόσθετα εμπόδια στη μεταφορά F-16 στην Τουρκία θέτει η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε από...

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας: «Να απέχει από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν...

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτημα ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Διαδήλωση γυναικών μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον εκπαιδευτικού κέντρου στην Καμπούλ

Περίπου 50 Αφγανές, που ανήκαν στην εθνοτική μειονότητα των Χαζάρα, διαδήλωσαν σήμερα στην Καμπούλ,...

Φρίκη στην Βρετανία: Άνδρας άφησε μωρό δύο μηνών να πάρει κοκαΐνη

Ένα αδιανόητο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Βρετανία όταν ένας άνδρας άφησε το βρέφος του να...

Νεκρός 18χρονος στρατιώτης που συνόδευε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Ανείπωτη θλίψη έχει σκορπίσει στην Βρετανία η είδηση ότι νεαρός στρατιώτης που συμμετείχε στην...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

«Ε όχι και να πεθάνουμε για την Ουκρανία»!

Η απάντηση στην ομιλία Πούτιν κατά την οποία ανακοίνωσε...

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Έχω φάει τόσο ξύλο και θα πιω στη μνήμη του;»

Αναφορά στα παιδικά του χρόνια έκανε ο Θανάσης Ευθυμιάδης,...

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

Μανώλης Δεστούνης: «Όλα τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής, παρόλο που έπαιξε με όλα...

Νέα Ιωνία: Κρατούσε αλυσοδεμένη 38χρονη για πέντε ημέρες και τη βίαζε

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 38χρονη γυναίκα για πέντε...

Θλίψη στο πανελλήνιο – Έφυγε από την ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας

Έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα ο Σταμάτης Κόκοτας...

Εικόνα φρίκης με τον Μητσοτάκη να χαιρετά χαμογελαστός τον σφαγέα Αλίεφ

Λίγες εβδομάδες αφότου τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βίασαν, βασάνισαν,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ