Κυριακή 1/8/2021

Παρατείνουν την αναστολή των εμβολιασμών με AstraZeneca οι Σκανδιναβικές χώρες

Η Φινλανδία δεν είχε αναστείλει μέχρι σήμερα τη χρήση του εμβολίου

«Περισσότερο χρόνο» δήλωσαν σήμερα ότι χρειάζονται οι Δανία, Νορβηγία και Σουηδία, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν στη χρησιμοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.  

Την ίδια στάση, μάλιστα, δήλωσε ότι θα τηρήσει και η Φινλανδία, η οποία «ενώθηκε» μαζί τους, θέτοντας τη χρήση των εν λόγω εμβολίων σε αναστολή, παρά το γεγονός ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε και επίσημα πως «τα οφέλη (του εμβολιασμού με AstraZeneca) υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων», με αποτέλεσμα πολλές χώρες να επιστρέψουν στη χρήση του.

«Χρειαζόμαστε χρόνο για να το ξεκαθαρίσουμε», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Σόρεν Μπρόστρεμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας. «Συνεχίζουμε την αναστολή μας, επειδή χρειάζεται να το καταλάβουμε καλύτερα, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως συνιστούμε το εμβόλιο αυτό», συμπλήρωσε.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα τη χρήση του εμβολίου, έπειτα από αναφορές για σπάνια περιστατικά αιματικών θρόμβων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί. Σήμερα, ωστόσο, κοντά δώδεκα από αυτές επέστρεψαν στους εμβολιασμούς, μετά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Aναστoλή για όσο συνεχίζεται η έρευνα

Η Φινλανδία, η οποία δεν είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να το κάνει τώρα και για όσο συνεχίζεται η έρευνα για δύο ύποπτες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων. «Αφού κάνουμε την έρευνα, θα μπορούμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους ανθρώπους για τον κίνδυνο που (μπορεί να) συνδέεται με το εμβόλιο, αν υπάρχει», είπε ο Τανέλι Πουουμαλάινεν, αρχίατρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν δει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στη Δανία ο αριθμός των μολύνσεων έχει πέσει, με τις αρχές να ανοίγουν και πάλι σταδιακά την κοινωνία. Οι υγειονομικές αρχές και στις τέσσερις βόρειες χώρες, πάντως, δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ