Τρίτη 3/8/2021

Τοποθέτηση Σαββίδη στην πρώτη εκδήλωση για το Κοινό Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κλίνουμε την κεφαλή ενώπιον εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο όνομα και για χάρη της σημερινής ανεξάρτητης Ελλάδας»

Στην Αζοφική, την αρχαιότερη κοιτίδα των Ελλήνων της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση για το Κοινό Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, όπως ονομάστηκαν στη Ρωσία οι εορτασμοί των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Στο Ροστόφ, επί του ποταμού Δον και στο Ταγκανρόγκ, το ελληνικό κράτος εκπροσωπήθηκε από την πρέσβη μας στη Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα, και τα χιλιάδες χρόνια ελληνισμού από τους γόνους των παλαιών Ελλήνων ομογενών. «Στο χώρο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, ενώ τα ονόματα του Κατσώνη, του Υψηλάντη, του Ευγένιου Βούλγαρη, του Βαρβάκη, του Καποδίστρια και τόσων άλλων, έχουν μείνει ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού. Επιπλέον, η Ρωσία, μαζί με τις δύο άλλες δυνάμεις της εποχής, τη Γαλλία και την Αγγλία, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, βοήθησε αποφασιστικά στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό», σημείωσε η κα Νασίκα.

Στη «Στρογγυλή τράπεζα» για την αλληλεπίδραση των λαών Ελλάδας και Ρωσίας το ρωσικό κράτος εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης του Ροστόφ Ίγκορ Γκουσκόφ, τον τοπικό μητροπολίτη Μερκούριο ο πρωθιερέας Ολέγκ Ντόμπρινσκι-Γρηγοριάδης, ενώ, εκ μέρους της διοργανώτριας Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, χαιρέτησε τους συμπράξαντες ο επικεφαλής της, Ιβάν Σαββίδης.

«Αυτές τις ημέρες, πριν από 200 χρόνια, όλος ο πολιτισμένος κόσμος σκεφτόταν, ποθούσε και ονειρευόταν. Κι εμείς είμαστε περήφανοι, που έστω κι αν ήταν μακρά η εννεαετής πορεία, η απόκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και η γλύκα τους άξιζε τις θυσίες. Κι είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι να κλίνουμε την κεφαλή ενώπιον εκείνων, που ήταν στις απαρχές, που ήταν ιδεολόγοι, εμπνευστές κι έχασαν τη ζωή τους στο όνομα και για χάρη της σημερινής ανεξάρτητης Ελλάδας», ανέφερε ο Ιβάν Σαββίδης.

Αξιοπρεπές παρόν και εξαιρετικές δυνατότητες για το μέλλον

«Στη Ρωσία σήμερα ζουν πάνω από 100.000 Έλληνες και 140 εκατομμύρια φιλέλληνες. Κάθε Ρώσος πολίτης είναι φίλος του ελληνικού λαού, όπως και κάθε Έλληνας είναι, θα έλεγα, φίλος της Ρωσίας και του ρωσικού κράτους», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης και παράλληλα τόνισε: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός, οι φιλέλληνες, η ελληνική Ομογένεια του κόσμου έχουν αρκετές δυνάμεις, ώστε σήμερα να πούμε ότι η Ελλάδα έχει αξιοπρεπές παρόν και εξαιρετικές δυνατότητες για το μέλλον».

Η κορυφαία των διήμερων εκδηλώσεων διοργανώθηκε στο μνημειακό συγκρότημα «Υψώματα Σαμπέκσκιε», όπου θυσιάστηκαν χιλιάδες Σοβιετικοί πολίτες για να εκδιώξουν τους Ναζί κατακτητές. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ιστορικοί, επιστήμονες, όπως και ομογενείς από κάθε άκρο της Ρωσίας και πολλές χώρες με ισχυρή ελληνική ομογένεια.

Οι εισηγητές ανέδειξαν ευρήματα από τις ανασκαφές αρχαιοελληνικών και βυζαντινών πόλεων-αποικιών περιμετρικά του Ευξείνου, την οικονομική και πολιτική σημασία της Ομογένειας στην επιτυχία του Αγώνα, αλλά και την ανάγκη διακρατικής και πανευρωπαϊκής συνεργασίας.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ