Τετάρτη 4/8/2021

Το κρασί που είχαν στείλει στο Διάστημα ωρίμασε πιο γρήγορα

Ωρίμασε κατά τρία χρόνια σε μόλις 14 μήνες

Το πρώτο… διαστημικό κρασί ανοίχτηκε και αποκάλυψε τα μυστικά του! Δώδεκα μπουκάλια Chateau Petrus Pomerol, αξίας 5.000 δολαρίων, που συμπλήρωσαν 438 μέρες και 19 ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου εκτέθηκαν σε μηδενική βαρύτητα, επέστρεψαν, και ένα από αυτά ανοίχτηκε.

Οι ειδικοί γευσιγνώστες αντιλήφθηκαν γεύση από ροδοπέταλα, με νότες φωτιάς στο ύπαιθρο, και κεραμιδί χρώμα σε σύγκριση με το αρχικό κόκκινο που είχε προτού βρεθεί στο Διάστημα. Ωστόσο η πλέον αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν ότι το κρασί ωρίμασε κατά τρία χρόνια στη μόλις δεκατετράμηνη παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

40887986 9398021 image a 17 1616602312398

Nέες γεύσεις και ιδιότητες

Το εγχείρημα, που ήταν μια συνεργασία της Space Cargo Unlimited και του Ινστιτούτου Οίνου του πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία, βασίστηκε στην ιδέα ότι οι ερευνητές θα μπορέσουν να μελετήσουν με ποιον τρόπο η έλλειψη βαρύτητας και η ακτινοβολία στο Διάστημα επηρεάζουν τη διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού, με την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νέες γεύσεις και ιδιότητες για τη βιομηχανία τροφίμων.

Ο Νικολά Γκομ, διευθύνων σύμβουλος της Space Cargo Unlimited, που άνοιξε προσεκτικά το κρασί στο Ινστιτούτο Οίνου στο Μπορντό, δήλωσε: «Εχω δακρύσει. Οταν εκθέτεις κρασί, όταν εκθέτεις κύτταρα, φυτά σ’ ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα, δημιουργείς τεράστιο στρες σε έναν ζωντανό οργανισμό».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ