Τετάρτη 4/8/2021

Για τους S-400 έκανε κουβέντα ο Αμερικανός ΥΕΘΑ στον Χουλουσί Ακάρ

Ο Αμερικανός ΥΕΘΑ μίλησε με Ελλάδα και Τουρκία σχεδόν ταυτόχρονα

Τις διπλωματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, η οποία ήρθε αμέσως μετά την επικοινωνία του Όστιν με τον Έλληνα ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «προέτρεψε», όπως αναφέρει η σχετική αμερικανική ανακοίνωση, για μια ακόμα φορά την Τουρκία να μην κρατήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400.

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση του Πενταγώνου σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο ήταν καρμπόν και για τις δύο χώρες: «Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις και τις προσπάθειες μείωσης όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία».

Ο Λόιντ Όστιν υπογράμμισε τη δέσμευση στη διμερή αμυντική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας και στη συλλογική ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, ενώ ευχαρίστησε τον Χουλουσί Ακάρ για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο πλαίσιο της Αποστολής Resolute Support στο Αφγανιστάν και της στήριξης στην εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στη περιοχή.

Επιπλέον, επεσήμανε τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και εταίρων στη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες ασκήσεις που περιλάμβαναν τα (πλοία) USS Monterey και USS Thomas Hudner και μονάδες του τουρκικού ναυτικού.

Τέλος, οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση , συζήτησαν την αστάθεια στην ανατολική και νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που θέτει η Ρωσία, ενώ ο Όστιν σημείωσε ότι είναι σημαντικό να εργασθούν οι δύο πλευρές για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ