Μπάιντεν: Πρωτομαγιά ξεκινά η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απείλησε πως, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, δεν θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Must Read

Είκοσι περίπου χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα πως την 1η Μαΐου ξεκινά η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. 

Δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «πέτυχε τον στόχο της» στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη χώρα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, προτρέποντας, παράλληλα, τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην απειλούν τις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «ήρθε η ώρα» να μπει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Αμερικής, με την αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, στην επέτειο δηλαδή της συμπλήρωσης 20 ετών από τις πολύνεκρες επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. «Ήρθε η ώρα να φέρουμε πίσω στο σπίτι τους Αμερικανούς στρατιώτες», επέμεινε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

«Είμαι ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν», μετά τον Τζορτζ Γ. Μπους, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ και «δεν θα μεταθέσω αυτήν την ευθύνη σε έναν πέμπτο», τόνισε. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον κύκλο της παράτασης ή της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας μας στο Αφγανιστάν, με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για μια αποχώρηση», συνέχισε. «Πήγαμε στο Αφγανιστάν λόγω μιας φρικιαστικής επίθεσης που συνέβη πριν από 20 χρόνια. Αυτό δεν εξηγεί γιατί θα πρέπει να παραμένουμε εκεί εν έτει 2021», πρόσθεσε.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ θα αποχωρήσουν όλες μαζί και «συντεταγμένα» από το αφγανικό έδαφος. Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα προσαρμόσει την παρουσία της στη χώρα αυτή «σε συνεργασία με τους συμμάχους της».

Απειλές από τους Ταλιμπάν

Να σημειωθεί πως η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να μεταθέσει κατά περίπου τέσσερις μήνες την προθεσμία, είχε προκαλέσει την οργή των Ταλιμπάν. «Αν η συμφωνία παραβιαστεί και οι ξένες δυνάμεις δεν φύγουν από τη χώρα μας την προβλεπόμενη ημερομηνία» της 1ης Μαΐου «ασφαλώς θα υπάρξουν προβλήματα και όσοι δεν τηρήσουν τη συμφωνία θα θεωρηθούν υπεύθυνοι», έγραψε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, επαναλαμβάνοντας τις απειλές της οργάνωσής του.

Οι Ταλιμπάν είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι, αν δεν ολοκληρωθεί η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, δεν θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο διάστημα 24 Απριλίου – 4 Μαΐου.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This