Τετάρτη 4/8/2021

«Καμπάνα» $12,1 εκατ. στην Apple από τις ρωσικές αρχές για μονοπωλιακή τακτική

Τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό κατήγγειλε η ρωσική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab

Πρόστιμο ύψους 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε στην Apple αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, η ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλλε το συγκεκριμένο πρόστιμο στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, επειδή η διανομή εφαρμογών για κινητά από την Apple μέσω του λειτουργικού συστήματος iOS είχε ως αποτέλεσμα να δώσει στα δικά της προϊόντα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από τη ρωσική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, σύμφωνα με την οποία μια νέα έκδοση της εφαρμογής Safe Kids είχε απορριφθεί από το λειτουργικό σύστημα της Apple. «Στις 26 Απριλίου η FAS επέβαλλε στην Apple Inc. πρόστιμο που υπερβαίνει τα 906,3 εκατομμύρια ρούβλια (12,1 εκατ. δολαρίων) για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

Σε έφεση θα προχωρήσει ο αμερικανικός κολοσσός

Η ανακοίνωση της FAS αναφέρεται στον Αύγουστο του 2020, όταν είχε διαπιστώσει ότι η Apple είχε κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της και της είχε ζητήσει να επιλύσει το ζήτημα των παραβιάσεων των κανονισμών, με την αμερικανική εταιρεία να ανακοινώνει ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση της FAS και θα υποβάλλει έφεση, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι δυτικές εταιρείες τεχνολογίας, πάντως, δέχονται αυξανόμενες πιέσεις στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Η αρμόδια ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών είχε επιβραδύνει τη λειτουργία του Twitter, επειδή δεν είχε αφαιρέσει από την πλατφόρμα του παράνομο περιεχόμενο όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, ενώ «πυρά» δέχθηκαν, επίσης, η Google, το Facebook, αλλά και το TikTok της Alphabet.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ