Μητροπολίτης Ιλαρίων: Υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων από τους Οθωμανούς

«Ιστορικές πραγματικότητες τέτοιας φύσεως, όσο θλιβερές και να είναι, πρέπει να αναγνωρίζονται»

Must Read

Σε μια προσπάθεια να «τα μαζέψει» όσον αφορά στην άποψη της Ρωσικής Εκκλησίας για τις διώξεις χριστιανικών πληθυσμών από τους Οθωμανούς, προχώρησε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

  • Του Κώστα Ονισένκο

Πριν από λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας Κύριλλος είχε πει σε άλλη συνέντευξη ότι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν υπήρχαν διώξεις χριστιανών. «Ας πάρουμε για παράδειγμα την τουρκική, την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ναι υπήρχαν χριστιανικές μειονότητες, αλλά κανείς δεν τις εξολόθρευε», είχε πει ο Κύριλλος.

Αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο και έτσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το περασμένο Σάββατο στο κανάλι Россия 24, ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας για τις εξωτερικές σχέσεις, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, παραδέχθηκε ότι υπήρξε η γενοκτονία των Αρμενίων και η Μικρασιατική καταστροφή.

Η τοποθέτησή του έγινε σε απάντηση ερωτήματος, που, φαινομενικά, δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη τοποθέτηση του Κύριλλου, και αφορούσε στην άποψή του (Ιλαρίωνα) για την απόφαση του Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Αργοπορημένη η απόφαση της αναγνώρισης;

Η δημοσιογράφος του καναλιού, μάλιστα, αναρωτήθηκε αν η απόφαση της αναγνώρισης ήταν αργοπορημένη. Η απάντηση του Ιλαρίωνα είχε ως εξής: «Θα έλεγα στην προκειμένη περίπτωση: Καλύτερα αργά παρά ποτέ, διότι ιστορικές πραγματικότητες τέτοιας φύσεως, όσο θλιβερές και να είναι, πρέπει να αναγνωρίζονται και τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Δεν νομίζω ότι τώρα κάποιος θα υποστεί βλάβη στην Τουρκία εξαιτίας του γεγονότος ότι θα αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο το προφανές γεγονός της τραγωδίας, που έλαβε χώρα στο τέλος του 19ου, αρχές 20ου αιώνα, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι έγιναν θύματα γενοκτονίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This