Η Ε.Ε. «κλειδώνει» τους αιθέρες της για τη Λευκορωσία, μετά το επεισόδιο με την πτήση της Ryanair

Εξετάζονται και κυρώσεις κατά των επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο

Must Read

Σε άμεσες κυρώσεις προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Λευκορωσία, αποφασίζοντας σήμερα, εκτός απροόπτου, να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα αεροπλάνα της.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. θα ζητήσουν σήμερα όχι μόνο να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τους τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αλλά πιθανότατα θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους αερομεταφορείς της χώρας να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθώς και τον εναέριο χώρο της Ένωσης, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το συγκεκριμένο προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν, επίσης, να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Μάλιστα, η σχετική συζήτηση για τη Λευκορωσία, αλλά και τη Ρωσία, στη Σύνοδο Κορυφής, κατόπιν αιτήματος του Σαρλ Μισέλ, γίνεται χωρίς κινητά, τάμπλετ και άλλα ηλεκτρονικά για τη «διασφάλιση της εμπιστευτικότητας».

Δείτε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Χρειάζεται «ισχυρή απάντηση» απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο

Την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση» στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την «αεροπειρατεία», αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, έχει “παγώσει”, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This