Ευρωπαϊκή απόφαση κατά της Λευκορωσίας απόψε – Οι κυρώσεις και το τελεσίγραφο στις αεροπορικές εταιρείες

Ποια θα είναι η τιμωρία του Μινσκ για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς

Must Read

Η εν εξελίξει Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να έχει κοινή απόφαση για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ακόμα και απόψε, όπως αποκάλυψε πηγή του γαλλικού προεδρικού μεγάρου (Élysée).

Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να διευθετήσουν την απάντησή τους στη Λευκορωσία απόψε το βράδυ, μετά την εκτροπή πτήσης της Ryanair στο Μινσκ για να συλλάβει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβις.

Οι Ευρωπαίοι «θέλουν να αντιδράσουν πολύ γρήγορα και πολύ σταθερά», δήλωσε ο αξιωματούχος του Élysée.

Διαβάστε ακόμα: Η Ε.Ε. «κλειδώνει» τους αιθέρες της για τη Λευκορωσία, μετά το επεισόδιο με την πτήση της Ryanair

Νωρίτερα, το Reuters αποκάλυψε ότι οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. θα ζητήσουν όχι μόνο να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τους τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αλλά πιθανότατα θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους αερομεταφορείς της χώρας να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθώς και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Τα γαλλικά σήματα των προθέσεων των ηγετών, ήρθαν αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν παρέλειψε τη συνήθη δήλωση στον Τύπο κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντ ‘αυτού, πήγε κατευθείαν σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για συντονισμό πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ θα απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου, δημοσιογράφου Ρομαν Προτασέβιτς (κρατείται σε φυλακή του Μινσκ) και της φίλης του. Επίσης, «δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση της υγείας του», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που θα συζητηθούν είναι οι οικονομικές κυρώσεις, το πάγωμα των επενδυτικών προγραμμάτων, η αποβολή της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Belavia της Λευκορωσίας από τον εναέριο χώρο της ΕΕ, καθώς και ένα τελεσίγραφο: «είτε να καλέσουμε είτε να εξαναγκάσουμε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δώσει την κατεύθυνση των κυρώσεων που αναμένεται να επιβληθούν, με ανάρτησή της:

Αυτές οι κυρώσεις θα καλύπτουν:

  •  Άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν την αεροπειρατεία
  • Επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το καθεστώς της Λευκορωσίας
  • Τον τομέα των αερομεταφορών

Την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως ο ICAO

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε καταπείγουσα σύσκεψη των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της πτήσης FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από τον ICAO να ερευνήσει κατεπειγόντως το επεισόδιο αυτό, που οδήγησε στη σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Να σημειωθεί ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις. Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This