Σάββατο 31/7/2021

H ESA στέλνει το σκάφος «Envision» για εξερεύνηση στη «δίδυμη αδελφή της Γης»

Στόχος να πέσει περισσότερο φως στον λόγο που η Αφροδίτη και η Γη που κάποτε θεωρούνταν δίδυμες,

Σε hot spot εξελίσσεται η Αφροδίτη, αφού, μετά τη NASA, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει αποστολή σε αυτήν.

Το σκάφος «Envision», που αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 550.000.000 ευρώ, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη χωρίς να επιχειρήσει προσεδάφιση και θα μελετήσει τη γεωλογία του, από τον πυρήνα του έως την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Στόχος είναι να παράσχει μια ολιστική εικόνα, ώστε να πέσει περισσότερο φως στον λόγο που η Αφροδίτη και η Γη, που κάποτε θεωρούνταν δίδυμες, έχοντας περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια σύνθεση, εξελίχθηκαν τόσο διαφορετικά. Η απόφαση ελήφθη περίπου μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ότι θα στείλει στον κοντινότερο στη Γη πλανήτη τις αποστολές Veritas και Davinci+.

Οι τρεις ρομποτικές αποστολές

Οι τρεις ρομποτικές αποστολές, που θεωρούνται συμπληρωματικές, θα υλοποιηθούν εντός της δεκαετίας του 2030, με την ευρωπαϊκή Envision να προγραμματίζεται να εκτοξευθεί με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 6 μετά τις αμερικανικές, μεταξύ 2031-2033, και να φτάσει στην καυτή και πνιγηρή Αφροδίτη το 2034 ή το 2035.

Από κοινού οι τρεις αποστολές θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν την πληρέστερη έως τώρα εικόνα για τη σχετικά αγνοημένη Αφροδίτη. Ενα από τα βασικότερα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει η Envision, η οποία θα διαθέτει εξελιγμένο ραντάρ, φασματόμετρα και άλλα ευρωπαϊκά επιστημονικά όργανα, είναι αν η Αφροδίτη παραμένει γεωλογικά ενεργή, καθώς επίσης αν κάποτε διέθετε ωκεανό ή και μορφές ζωής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ