Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

Παγκόσμιο ράλι ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά

«Ξηρασία» στο πορτοφόλι των νοικοκυριών φέρνουν οι συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και πρώτων υλών, που θυμίζουν την εποχή της κρίσης του 2008-2011

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Και μετά την πανδημία, οι ανατιμήσεις! Οσα νοικοκυριά κατάφεραν να σταθούν όρθια εν μέσω της λαίλαπας του κορωνοϊού γονατίζουν πλέον από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις αγαθών.

Από τα καύσιμα έως τα τρόφιμα, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε υψηλό δεκαετίας. Η τελευταία φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη αύξηση σε ευρύ φάσμα αγαθών ήταν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Τον Μάιο ο αντιπροσωπευτικός δείκτης του ΟΗΕ για τις τιμές τροφίμων έφτασε σε νέο υψηλό, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για 12 συνεχόμενους μήνες.

Οι αυξήσεις ενισχύουν περαιτέρω τον πληθωρισμό δυσχεραίνοντας τις όποιες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ασκήσουν τις πολιτικές τους. Ποιοι είναι οι λόγοι; Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ παραγόντων.

Από την ξηρασία στη Νότια Αμερική, έως τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των πρώτων υλών για την παραγωγή τροφίμων, υλικών συσκευασίας, επίπλων και μηχανημάτων αλλά και των ναύλων μεταφοράς αγαθών σε όλο τον κόσμο, με την Κίνα να έχει το… πάνω χέρι. Χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές, είτε σε πρώτες ύλες είτε σε τελικά προϊόντα, βρίσκονται αντιμέτωπες με κύμα ανατιμήσεων.

+20,06% το γάλα

Οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 10,5% στο τυρί, 20,06% στο γάλα, 12,07% στη ζάχαρη, 26,5% στον καφέ, 35,6% στο καλαμπόκι και 8,65% στο βοδινό κρέας. Η ξηρασία στη Νότια Αμερική έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και καφέ.

Ο δείκτης τιμών καλαμποκιού Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) τον Μάιο αυξήθηκε κατά 89,3%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2013.

Η αιτία της αύξησης; Η υψηλή ζήτηση, η οποία δεν καλύφθηκε λόγω της χαμηλότερης παραγωγής στη Βραζιλία. Και η τιμή του σιταριού παραμένει υψηλότερα κατά 28,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020. Τα έλαια διαφόρων τύπων έχουν καταγράψει αύξηση στις τιμές τους λόγω της αυξημένης ζήτησης για βιοκαύσιμα.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ο βασικός ύποπτος για την απαγωγή της μικρής Μαντλίν, κατηγορείται για ακόμη 5 σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα

Η μικρότερη παραγωγή στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, ήταν η αιτία για τη διαμόρφωση της τιμής στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές και σε όλα τα βασικά είδη κρέατος (βόειο, χοιρινό και πουλερικών), κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης από την Κίνα και από την άλλη λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με την πανδημία στη λειτουργία των σφαγείων σε Ε.Ε. και Νότια Αμερική.

Μέταλλα, πετρέλαιο

Σε τροχιά αυξήσεων βρίσκονται και τα βασικά μέταλλα, πρωταγωνιστές στον μεταποιητικό κλάδο. Η τιμή του χαλκού αυξήθηκε κατά 30%, των σιδηρομεταλλευμάτων κατά 35%, ενώ ο δείκτης μετάλλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2021 κατά 31%.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στον ΟΠΕΚ προβληματίζει, καθώς οι αυξήσεις οδηγούν τον μαύρο χρυσό στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Δύο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, η JP Morgan Chase και η Goldman Sachs, προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά, όπως συνέβη το 2014. Επίσης, θεωρούν ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα ακολουθήσει ένας μεγάλος κύκλος ακριβού πετρελαίου. Τα νοικοκυριά τώρα αναγκάζονται να βάλουν ξανά πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χαμένες όσες χώρες εισάγουν

Η αύξηση των τιμών θυμίζει σε πολλούς την περίοδο μεταξύ 2008 και 2011, όταν υπήρξαν κοινωνικές αναταραχές σε πάνω από 30 χώρες. Οι επιπτώσεις μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές σε μερικές φτωχότερες χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές, τη στιγμή που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την πανδημία.

Ο δείκτης του ΟΗΕ έχει φτάσει σε υψηλό δεκαετίας, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 5% τον περασμένο μήνα. Ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν, στέλεχος του ΟΗΕ, ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμασταν μεταξύ του 2008 και του 2010, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες επειδή οι καιρικές συνθήκες μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα πολύ περισσότερο».

Αστρονομικό το μεταφορικό κόστος

Σημαντικότατες ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα προκαλεί και η εκτίναξη του μεταφορικού κόστους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ναύλοι σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από τα οποία εξαρτάται η μεταφορά μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων (από τηλεοράσεις και ψυγεία έως παιχνίδια και υπολογιστές και από έπιπλα και ηλεκτρολογικά έως ρούχα και εξαρτήματα), έχουν αυξηθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 600% ή και περισσότερο.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα: Ένα λευκό χαρτί σύμβολο των κινητοποιήσεων!

Οι πρώτες αυξήσεις στα μεταφορικά κόστη άρχισαν περί τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ηταν η περίοδος που η Κίνα έβγαινε οριστικά από το lockdown και τα εργοστάσιά της άρχισαν να παράγουν ξανά. Στο μεταξύ, όμως, είχαν αφαιρεθεί πλοία από τις τακτικές γραμμές και τα ναυλοσύμφωνα δεν είχαν ανανεωθεί από τους brokers, που έβλεπαν την Κίνα να κατεβάζει ρυθμούς παραγωγής το προηγούμενο διάστημα, όσο
διαρκούσε η υγειονομική κρίση.

Ετσι, ο χώρος μεταφοράς εμπορευμάτων περιορίστηκε. Οταν όμως «ξύπνησε» ο γίγαντας επαναφέροντας την παραγωγή σε μια κανονικότητα, οι τιμές των νέων ναυλοσυμφώνων «πήραν φωτιά». Η Κίνα έχει τεράστιο όγκο εξαγώγιμων εμπορευμάτων ενώ κάνει
λιγότερες εισαγωγές. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει έλλειμμα εμπορευματοκιβωτίων, με τους Κινέζους να σαρώνουν ό,τι κενό εμπορευματοκιβώτιο υπάρχει.

Ένα κοντέινερ 20 ποδών που μεταφέρει πρώτες ύλες από την Ασία κόστιζε πριν από έξι μήνες λιγότερο από 2.000 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευτεί στις 10.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκότωσε τα δύο παιδιά της γιατί νόμιζε ότι μπήκε ο Σατανάς μέσα τους

Τα δύο μικρά «αγγελούδια» της, 11 μηνών και τριών ετών, φέρεται ότι έσφαξε μητέρα...

Κανονική χρήση των smartphones και εντός αεροπλάνου φέρνει νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πολύ σύντομα η «λειτουργία πτήσης», στην οποία θέτουμε τα smartphones μας, όταν βρισκόμαστε στο...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν με επίθεση και κατά της Ελλάδας

Ασταμάτητος στις προκλήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν που πραγματικά έχει πιστέψει ότι εκτελεί χρέη σουλτάνου...

Πώς κατέληξαν στην Ουκρανία αμερικανικά όπλα που παρήγγειλε η Ταϊβάν το… 2015;

Η μπίζνα του πολέμου, ή αλλιώς... no business like war business!

Ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τον Πούτιν ότι χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως πολεμικό όπλο κατά της...

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε την Δευτέρα ο πρόεδρος...

Ο βασικός ύποπτος για την απαγωγή της μικρής Μαντλίν, κατηγορείται για ακόμη 5 σεξουαλικές...

Βασικός ύποπτος στην πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης της ανήλικης Αγγλίδας Μαντλίν ΜακΚάν και φυλακισμένος...

Μέτωπο διεθνών ΜΜΕ-κολοσσών υπέρ του Ασάνζ: Καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, οι αμερικανικοί New York Times, ο βρετανικός...

Επικίνδυνο άτομο ο Ζελένσκι για Γάλλο βουλευτή

Δριμεία επίθεση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ο Γάλλος βουλευτής Νικολά Ντυπόν-Αϊνιάν και...

Σε πυλώνα υψηλής τάσης έπεσε αεροπλάνο στις ΗΠΑ!

Οι κακές καιρικές συνθήκες, με βροχή και ομίχλη, φαίνεται ότι ευθύνονται για το αεροπορικό...

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα: Ένα λευκό χαρτί σύμβολο των κινητοποιήσεων!

Αγανακτισμένοι από την πολιτική «zero Covid» της κυβέρνησης, πολίτες απ' άκρη σ' άκρη της...

Transarctic*, η Λευκή Σιωπή του υβριδικού πολέμου

Τον Μάρτιο του 2022 οι αρκτικοί εταίροι της Ρωσικής Ομοσπονδίας πήραν μια απόφαση αντίθετη...

Πούτιν: Ηθοποιοί και «φιλοπουτινικές» οι «μανάδες» Ρώσων στρατιωτών που συνάντησε!

Το ότι η προ ημερών συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με μητέρες και συντρόφους στρατιωτών...

Με όπλα στο κομοδίνο του κοιμάται ο Έλον Μασκ – Η φωτογραφία που δημοσίευσε

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους χρήστες του Twitter η φωτογραφία που δημοσίευε ο νέος ιδιοκτήτης...

Αλλάζει «τροπάριο» ο Α. Φάουτσι: «Είμαι ανοιχτόμυαλος σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού»»

Ένας από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο σε θέματα υγείας αλλά...

Φρίκη στις ΗΠΑ: Γυναίκα σκότωσε τα παιδιά της και τα έκρυψε στην μπανιέρα!

Μια τραγωδία που θυμίζει την «Μήδεια» εκτυλίχθηκε χθες σε μια γειτονιά του Μπρονξ, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

«Φιλανθρωπική» μπίζνα του Λούλη με την «Κιβωτό»

To «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Δωρεά στην Κιβωτό του Κόσμου μονοκατοκία στον Υμηττό από 91χρονη με… άνοια!

Σοκάρουν οι καταγγελίες των συγγενών της ηλικιωμένης - Μια κυρία και ένας νεαρός πήγαν στο σπίτι της

NEWSROOM