Ποιος είναι ο Ναφτάλι Μπένετ που έβαλε τέλος στη 12ετή «βασιλεία» του Νετανιάχου

Από κομάντος, πρωθυπουργός του Ισραήλ

Must Read

Μόνο ένας κομάντος θα μπορούσε να βάλει τέλος στη 12ετή αδιάκοπη «βασιλεία» του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παραμερίστηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου σε έναν ετερόκλητο συνασπισμό με επικεφαλής τον παλιό σύμμαχό του Ναφτάλι Μπένετ.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι ένας 49χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών και μοντέρνος ορθόδοξος Εβραίος, ο οποίος φοράει συχνά κιπά και ζει στο «πλούσιο» προάστιο Ραανάνα του Τελ Αβίβ αντί για τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, που τόσο υπερασπίζεται.

Ο Μπένετ, αρχηγός του ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος Γιαμίνα, ξεκίνησε τη ζωή του μαζί με τους αμερικανικής καταγωγής γονείς του στη Χάιφα, ωστόσο μεγαλώνοντας έζησε μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ισραήλ, δημιουργώντας ένα ταυτόχρονα μοντέρνο, θρησκευτικό και εθνικιστικό προφίλ. Αφού υπηρέτησε στην ελίτ μονάδα κομάντος Sayeret Matkal, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Το 1999 έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Cyota, μιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας, η οποία πουλήθηκε το 2005 στην αμερικανική RSA Security αντί 145.000.000 δολαρίων. Ο Μπένετ έχει δηλώσει ότι η πικρή εμπειρία του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006 τον οδήγησε στην ενασχόλησή του με την πολιτική.

Για δύο χρόνια

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου είχε τερματίσει πρώτο, όμως ο ίδιος δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία 61 βουλευτών που είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μπροστά στο αδιέξοδο ο πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος κατάφερε την τελευταία στιγμή, στις αρχές Ιουνίου, να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, σχηματίζοντας έναν συνασπισμό με δύο κόμματα της Αριστεράς, δύο του Κέντρου, τρία της Δεξιάς και τον αραβικό σχηματισμό Ράαμ του Μανσούρ Αμπάς.

Για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Μπένετ, ο Γιαΐρ Λαπίντ τού πρότεινε να γίνει πρώτα αυτός πρωθυπουργός για δύο χρόνια, πριν ακολουθήσει στη θέση του πρωθυπουργού ο ίδιος ο 57χρονος Λαπίντ τον Αύγουστο του 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This