Τρίτη 27/7/2021

Το ΝΑΤΟ κάνει την τρίχα τριχιά λέει η Κίνα για τα περί «κινεζικής απειλής»

Το NATO επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και επιδιώκει «να δημιουργήσει τεχνητές συγκρούσεις», απάντησε η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ.

Στην αντεπίθεση πέρασε η Κίνα σήμερα μετά τα όσα της… έσουραν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Πεκίνο κατηγόρησε το NATO ότι διογκώνει «τη θεωρία περί κινεζικής απειλής», και απορρίπτει την αναφορά σε «συστημικές προκλήσεις».

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ κατηγόρησε το NATO ότι επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι επιδιώκει «να δημιουργήσει τεχνητές συγκρούσεις».

«Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να μας διχάσουν, αλλά η συμμαχία μας είναι ακλόνητη. Το NATO είναι ενωμένο και οι ΗΠΑ επέστρεψαν», είχε πει ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή του σημείωνε: «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας».

Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία, η έκφραση «συστημικές προκλήσεις» απλά «κατασυκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη» της χώρας, η οποία διαθέτει 20 φορές λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από ό,τι οι χώρες μέλη του NATO αθροιστικά.

Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, επιδίωξε να αμβλύνει κάπως τον τόνο της διακήρυξης της συνόδου: «Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας. Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εγείρονται από την Κίνα για την ασφάλειά μας».

Η πρεσβεία της Κίνας αντέτεινε ότι «δεν εγείρουμε καμιά ‘συστημική πρόκληση’ για οποιονδήποτε, αν όμως κάποιος εγείρει ‘συστημική πρόκληση’ για εμάς, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ