Παρασκευή 30/7/2021

Έξαλλοι οι Τούρκοι με τη Σύνοδο Κορυφής: Καλούν την ΕΕ να αναγνωρίσει ίσα δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους!

Δυσαρεστήθηκαν και για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας που προορίζεται μόνο για πρόσφυγες από τη Συρία

Αντέδρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τα ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής, για τα θέματα που αφορούσαν την Τουρκία, δηλώνοντας ότι «απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα».

Η Άγκυρα δυσαρεστήθηκε, γιατί ήθελε να τις ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις της. Μάλιστα με θράσος το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας. Η αναγνώριση της ΕΕ ότι η ένταση έχει μειωθεί και η καθυστέρηση της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης της τελωνειακής ένωσης, θεωρείται ως τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση της ένταξης στην ΕΕ από ένα ή δύο κράτη μέλη. Η αποφυγή αναφοράς στην κατάσταση υποψηφιότητας στο κείμενο επιβεβαιώνει επίσης αυτήν την άποψη. Αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ΕΕ θα προετοιμάσει το δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και θα θέσει τα θεμέλια για ταχύτερη πρόοδο στη χώρα μας στο 23ο και 24ο κεφάλαιο».

Δυσαρεστημένη και με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας που θα της δοθεί, μιας και πάντα θέλει να παίρνει περισσότερα, επικαλούμενη τους πρόσφυγες και τους μετανάστες:

«Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για πρόσφυγες από τη Συρία, όχι για την Τουρκία, και είναι ουσιαστικά ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Είναι μεγάλο λάθος να μειωθεί η συνεργασία μετανάστευσης σε οικονομική διάσταση μόνο. Ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους».

Επίθεση και για το θέμα της Κύπρου που γκρινιάζει ότι είναι «ως συνήθως, επανάληψη των απόψεων του ελληνικού ντουέτου. Με αυτή τη στάση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε τα ίσα δικαιώματά τους. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά να δει τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει τους Τουρκοκύπριους και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έγιναν το 2004»!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ