Παρασκευή 30/7/2021

Στρατολογημένα παιδιά σκότωσαν 160 αμάχους στην Μπουρκίνα Φάσο!

Οι ανήλικοι, ηλικίας 12-14 ετών, άνοιξα πυρ εναντίον χωρικών στην Μπουρκίνα Φάσο

Ανήλικοι, στρατολογημένα παιδιά, ηλικίας 12-14 ετών, βασάνισαν, βίασαν, σκότωσαν εν ψυχρώ πάνω από 130 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό των θυμάτων, 160 σύμφωνα με πηγές από τη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο.

Ολα συνέβησαν όταν ένοπλοι έκαναν έφοδο στο χωριό Σολχάν το απόγευμα της 4ης Ιουνίου, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων και πυρπόλησαν σπίτια. Επρόκειτο για τη χειρότερη ενέργεια που έχει διαπραχθεί εδώ και χρόνια στην περιοχή που λυμαίνονται τζιχαντιστές, οι οποίοι ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος είτε στην Αλ Κάιντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ουσενί Ταμπουρά δήλωσε ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες της επίθεσης ήταν ανήλικοι, την ώρα που η UNICEF σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε με αφορμή το γεγονός τόνιζε πως «καταδικάζουμε σθεναρά τη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

Οι τζιχαντιστές

Παρά τις επεμβάσεις τόσο ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ όσο και στρατευμάτων άλλων χωρών, οι επιθέσεις τζιχαντιστών συνεχίζονται αδιαλείπτως κατά μήκος της ζώνης του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική – στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μαλί, στον Νίγηρα και αλλού. Αξιωματούχοι στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση αυτού του μήνα -οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλα τμήματά της- λένε πως έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν παιδιά ως αιχμή του δόρατος για τέτοιες ενέργειες. Αλλά αυτή είναι μακράν η πιο αιματηρή.

Από το 2018 αξίζει να σημειωθεί πως στη φτωχότερη χώρα της Δυτικής Αφρικής οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αμάχων δεν σταματούν να αυξάνονται. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.200.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF. Συγχρόνως, πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι συγκεντρωμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, την ώρα που πάνω από 2.200 σχολεία έχουν κλείσει, στερώντας από περίπου 300.000 παιδιά τη μόρφωσή τους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ