Τρίτη 3/8/2021

Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος: Επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας εν όψει της επίσκεψης Βαρθολομαίου

Σε επικοινωνιακό τέχνασμα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία εξελίχθηκε το περιστατικό στη Νίζνα της Ουκρανίας, όπου στις 24 Ιουνίου είχαν σημειωθεί μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας και Ουκρανών και μελών πατριωτικών οργανώσεων και βετεράνων του πολέμου στο Ντονμπάς.

Του Κώστα Ονισένκο

Εκείνη την ημέρα, ιερείς και υποστηρικτές του Πατριαρχείου Μόσχας στο Νίζνα (Νίζιν στα ουκρανικά), της πόλης που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο και υπάγεται διοικητικά και εκκλησιαστικά στο Τσερνίχιβ, πραγματοποιούσαν πεζή θρησκευτική πορεία (αυτό που στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ονομάζουν Κρέστνιι Χοντ, δηλαδή «σταυρο-πορεία»).

Στην διαδρομή από την οποία επέλεξαν να περάσουν υπάρχει μνημείο των πεσόντων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και των νεκρών του Maidan. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί βετεράνοι του πολέμου και άτομα πατριωτικών οργανώσεων. Την ώρα που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, μεταξύ τους προέκυψε ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια.

Πατριωτικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι άτομα που συμμετείχαν στο Κρέσνιι Χοντ, και ειδικότερα σωματώδη άτομα της «περιφρούρησης», χτύπησαν τη μητέρα ενός από εκ των πεσόντων Ουκρανών στρατιωτών, γεγονός που προκάλεσε την αγανακτισμένη αντίδρασή τους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας καταγγέλλουν ότι οι διαδηλωτές της φιλο-ουκρανικής πτέρυγας είχαν σταθεί στη μέση του δρόμου, εμποδίζοντας το πέρασμά τους και τους επιτέθηκαν.

Μιλώντας στο OrthodoxTimes ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζνας της Ουκρανικής Εκκλησίας Ευστράτιος (Ζόρια) ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει καμία άμεση ή έμμεση ανάμειξη με το περιστατικό.

Μετά την εκτεταμένη προβολή της έντασης από τα ΜΜΕ, ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στη Νίζνα για να μάθει τι είχε συμβεί και να εκτιμήσει την κατάσταση.

«Η αρχική απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας εμπεριείχε το στοιχείο της προβοκάτσιας καθώς αποφάσισαν η πορεία να περάσει ακριβώς από εκείνο το σημείο, ενώ είχαν διάφορες εναλλακτικές, γνωρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί ένταση. Παράλληλα, άτομα από την πορεία είχαν προκλητική συμπεριφορά και ένας εκ της περιφρούρησης της πορείας χτύπησε μητέρα στρατιώτη που είχε σκοτωθεί στο μέτωπο» λέει ο Αρχιεπίσκοπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό, στην Ουκρανία το πατριαρχείο Μόσχας συνδέεται στην αντίληψη των πολιτών με τη Ρωσία και με τις επιθετικές ενέργειες που κάνει η γειτονική χώρα εναντίον της Ουκρανίας τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σε αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος προσθέτει και άλλα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την άποψη: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά στο Νίζιν έγινε αρχιερατική χειροτονία ιερέα του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος όχι μόνον είχε ενεργό ρόλο στην παράνομη κατάληψη της Κριμαίας αλλά και παρασημοφορήθηκε για αυτό από τη Ρωσία. Φαίνεται λοιπόν ότι για κάποιους λόγους, το Πατριαρχείο Μόσχας έχει επιλέξει το Νίζιν για ορισμένες τέτοιες ενέργειες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο orthodoxtimes.gr

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ