«Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» και με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, λέει το Ισραήλ

Παρακολούθηση των μολύνσεων, ενθάρρυνση των εμβολιασμών, διενέργεια rapid tests και ενημερωτικές εκστρατείες για τη χρήση μάσκας, η νέα προσέγγιση.

Must Read

Έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από την ώρα που το Ισραήλ επέστρεψε σχεδόν στην κανονικότητα, μετά την ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων, χάρη στην ευρεία εμβολιαστική εκστρατεία που έχει πραγματοποιήσει.

Με την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα ακολούθησε μια αύξηση σε νέα κρούσματα, η οποία ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να επιβάλει εκ νέου κάποιους περιορισμούς και να αναθεωρήσει την πολιτική του στον τομέα διαχείρισης της πανδημίας.

Με βάση μια πολιτική “ήπιας καταστολής”, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, η οποία περιλαμβάνει τους κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού lockdown, το οποίο θα έπληττε περαιτέρω την οικονομία, η κυβέρνηση επιθυμεί οι Ισραηλινοί να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ο Μπένετ βασίζεται στο ότι λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πριν νοσούν όταν αυξάνονται τα κρούσματα.

«Η εφαρμογή της νέας στρατηγικής θα περιλαμβάνει την λήψη κάποιων ρίσκων, αλλά κρίνοντάς την συνολικά, λαμβανομένων υπόψη και οικονομικών παραγόντων, αυτή είναι η απαραίτητη ισορροπία», δήλωσε ο Μπένετ την περασμένη εβδομάδα.

Ο κύριος δείκτης προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο αριθμός των βαριά νοσούντων από COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα και αριθμούν τους περίπου 45.

Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση των μολύνσεων, την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, την διενέργεια rapid tests και τις ενημερωτικές εκστρατείες για τη χρήση μάσκας.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εκ νέου περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και την καραντίνα για όλους όσοι φθάνουν στο Ισραήλ.

«Είμαι πολύ υπέρ της ισραηλινής προσέγγισης», λέει ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, ο διευθυντής της σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν, περιγράφοντάς την ως ένα “χρυσό μονοπάτι” ανάμεσα στη χαλάρωση των περιορισμών που έκανε η Βρετανία και σε χώρες όπως η Αυστραλία που έχουν υιοθετήσει μια αυστηρότερη στάση.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται σε περίπου 450. Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ευθύνεται σήμερα περίπου για το 90% των κρουσμάτων.

«Εκτιμούμε ότι δεν θα φθάσουμε σε κύματα πανδημίας με σοβαρές μολύνσεις, όπως στα προηγούμενα κύματα», είπε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αν διαπιστώσουμε ότι ο αριθμός και ο ρυθμός αύξησης σοβαρών κρουσμάτων θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, τότε θα χρειαστεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα».

Περίπου το 60% του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Την Κυριακή η κυβέρνηση ξεκίνησε να χορηγεί και μια ενισχυτική τρίτη δόση για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Προκαλώντας κριτική από ορισμένους επιστήμονες, οι Pfizer και BioNTech έχουν ανακοινώσει ότι θα ζητήσουν από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να δώσουν άδεια για ενισχυτικές δόσεις εμβολίου ώστε να αποφευχθεί ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Το Ισραήλ δεν βιάζεται να εγκρίνει τις ενισχυτικές δόσεις για το ευρύ κοινό και λέει ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητες. Εγκρίνει αναμνηστική δόση μόνο για ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό κατά περίπτωση.

Οι αρχές επίσης εξετάζουν να επιτρέψουν σε παιδιά κάτω των 12 ετών να εμβολιάζονται, επίσης κατά περίπτωση, αν πάσχουν από υποκείμενη νόσο που τα καθιστά ευάλωτα για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσής τους με τον ιό.

«…ο ιός δεν θα σταματήσει. Εξελίσσεται, είναι η φύση του. Αλλά η δική μας φύση είναι να επιβιώνουμε», λέει ο δρ. Γκαντί Σεγκάλ, επικεφαλής του θαλάμου covid στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This