Σεισμός στην Αϊτή: 1.297 νεκροί και σχεδόν 5.700 τραυματίες

Tα σπίτια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές είναι περίπου 30.000.

Must Read

Ο σεισμός 7,2 Βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σχεδόν 1.300 ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 5.700. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι και οι αγνοούμενοι.

Οι κάτοικοι αλλά και τα σωστικά συνεργεία έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες εχθές για να εντοπίσουν τους επιζήσαντες, ενώ παράλληλα υπέμεναν και τους μετασεισμούς.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό είναι 1.297 ενώ τα σπίτια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές είναι περίπου 30.000.

Στιγμές τρόμου έζησε ο Μαρσέλ Φρανσουά, καθώς το διώροφο σπίτι του  στην Κάγιε καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο ίδιος, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατάφερε να εντοπιστεί χάρη στο κινητό του τηλέφωνο και να πει στον κόσμο έξω που βρισκόταν.

Αφότου εντοπίστηκε ο 30χρονος, ο αδερφός του Τζομπ, κατάφερε με την βοήθεια των γειτόνων, να τον βγάλουν από τα συντρίμμια μετά από τρεις ώρες, καθώς η μόνη βοήθεια που είχαν ήταν τα χέρια τους.

«Ήμουν στο λεωφορείο, πήγαινα στη δουλειά όταν έγινε ο σεισμός. Κατάφερα να μιλήσω με τον Μαρσέλ στο τηλέφωνο και μου είπε ‘έλα να με σώσεις, έχω καταπλακωθεί από το μπετόν’», εξήγησε ο Τζομπ Φρανσουά.

Ο Μαρσέλ Φρανσουά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι αλλά και σε κατάσταση σοκ, καθώς αγωνιούσε για την 10 μηνών κόρη του, η οποία βρισκόταν επίσης παγιδευμένη κάτω από τα συντρίμμια.

«Νόμιζα πως το παιδί μου ήταν νεκρό. Έκλαιγα όταν έφτασα στο νοσοκομείο, είχα εγκαταλείψει κάθε ελπίδα», Είπε χαρακτηριστικά μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνηση του.

Τελικά η μικρή Ρουθ Μάρλι Αλίγια Φρανσουά, τέσσερις ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό ανασύρθηκε ζωντανή, με τη βοήθεια του θείου του και των γύρω κατοίκων.

Αναμένονται καταιγίδες

Σύμφωνα όμως με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, την Αϊτή πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Γκρέις, η οποία αναμένεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των πολιτών να ανασύρουν ανθρώπους, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν καταπλακωθεί από τα σπίτια τους.

Το Υπουργείο Υγείας έστειλε στις πληγείσες περιοχές προσωπικό και φάρμακα, ωστόσο ο εφοδιασμός τους αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανασφάλειας στην Αϊτή εδώ και μήνες.

«Ανθρωπιστικός δρόμος»

Μοναδικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα με το εν λόγω σημείο περνάει από το προάστιο Μαρτισάν, το οποίο ελέγχουν βαριά οπλισμένες συμμορίες που καθιστούν δύσκολη την ελεύθερη κυκλοφορία.

Ο αντιπρόσωπος στην Αϊτή του ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία (Unicef) Μπρούνο Μάες, αποκάλυψε πως ο ΟΗΕ ζητάει να δημιουργηθεί ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» προκειμένου «να επιτραπεί η ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση αγαθών και προσώπων». «Ζητούμε οι ένοπλες οργανώσεις να επιτρέψουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο».

Η Unicef έχει καταφέρει να στείλει στους σεισμόπληκτους ένα κιβώτιο με φάρμακα, παρόλα αυτά τονίζει πώς επείγει να σταλθούν προμήθειες και από άλλες οργανώσεις.

Ο επικεφαλής της Αϊτινής πολιτικής προστασίας Τζέρι Τσάντλερ ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει ο συγκεκριμένος δρόμος, προς το παρόν όμως οι προμήθειες μεταφέρονται με ελικόπτερα αεροσκάφη και πλεούμενα.

Από ότι φαίνεται όμως οι δύσκολες ώρες που περνάνε οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Αϊτής λύγισαν ακόμη και τα μέλη της συμμορίας, καθώς σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας δήλωσε πως θα κηρύξει εκεχειρία και θα αφήσει να περάσει η βοήθεια, γεγονός το οποίο όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πολλές όμως είναι οι χώρες οι οποίες έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βίωσαν την απόλυτη καταστροφή. Ανάμεσά τους ήταν και οι ΗΠΑ η δομινικανή δημοκρατία το Μεξικό και ο Ισημερινός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This