Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

Η άφατη υποκρισία των ΗΠΑ έναντι του Ερντογάν

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο ζωροαστρισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία, που προήλθε ως σύνθεση πολυθεϊστικής ιρανικής θρησκείας και έκανε την εμφάνισή της περίπου πριν από 2.600 χρόνια.

  • Του Σάββα Καλεντερίδη

Μια μετεξέλιξη του ζωροαστρισμού είναι η θρησκεία των Γεζιντί, η οποία μάλιστα θεωρείται η πατρώα θρησκεία των Κούρδων.

Σήμερα, Κούρδοι, Γεζιντί το θρήσκευμα, ζουν στην περιοχή Σενκάλ της Νινευί (Μοσούλη), καθώς επίσης στη Συρία, στην Αρμενία, στη Ρωσία και τη Γεωργία. Επίσης, ισχυρές κοινότητες μεταναστών Κούρδων Γεζιντί υπάρχουν στη Γερμανία και τη Σουηδία.
Οι ιεροί τόποι των Κούρδων Γεζιντί βρίσκονται στη Νινευί, στο Λαλές του Σενκάλ, όπου και η μεγαλύτερη κοινότητά τους.

Ο συνολικός πληθυσμός των Κούρδων Γεζιντί ανέρχεται στο 1.000.000 ψυχές.
Είναι γνωστό ανάμεσα στους Κούρδους ότι ασπάστηκαν το Ισλάμ με την απειλή του γιαταγανιού, γι’ αυτό και σε γενικές γραμμές, στις περισσότερες κουρδικές κοινότητες, η εθνική ταυτότητα προηγείται και είναι πιο ισχυρή της θρησκευτικής. Γι’ αυτό και στον εθνικό ύμνο της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, στο Β. Ιράκ, ο στίχος λέει ότι «πρώτα είμαστε Κούρδοι και μετά μουσουλμάνοι», κάτι που δέχεται την κριτική των ισλαμιστών.

Επίσης, σε σημαντική μερίδα Κούρδων υπάρχει η άποψη ότι οι Τούρκοι, οι Πέρσες και οι Αραβες χρησιμοποίησαν το Ισλάμ για να υποδουλώσουν τους Κούρδους και ότι αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια αναζήτηση των Κούρδων, κυρίως εκείνων που εμφορούνται από τις αξίες και τα ιδανικά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που στρέφεται περί την πατρώα θρησκεία. Δηλαδή, παρότι το ΡΚΚ πιστεύει με συνέπεια στην ανεξιθρησκία, θεωρεί ότι η κρατούσα πίστη ανάμεσα στους Κούρδους πρέπει να είναι αυτή των Γεζιντί, για να αποκλειστεί η άσκηση επιρροής στους Κούρδους από Τουρκία, Ιράν, Ιράκ και Συρία μέσω της μουσουλμανικής πίστης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι γνωστό ότι επιχειρείται η αφομοίωση των Κούρδων μέσω των τζαμιών και της μουσουλμανικής πίστης.

Και, όταν η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι υπάρχει αναζήτηση ανάμεσα στους Κούρδους γύρω από τη θρησκεία των Γεζιντί, θεώρησε το ζήτημα αυτό μείζονος σημασίας για την «αδιάσπαστη ενότητα του τουρκικού έθνους και κράτους». Το τουρκικό κράτος θεωρεί ότι, αν απολέσει τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στους Κούρδους μέσω των τζαμιών, θα χάσει οριστικά το παιχνίδι του Κουρδικού. Γι’ αυτό δεν σταματούσαν τα όργανα του τουρκικού κράτους και οι ιμάμηδες της πανίσχυρης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων να προσβάλλουν τη θρησκεία των Γεζιντί, διαδίδοντας μάλιστα ότι οι Γεζιντί πιστεύουν στον… Σατανά.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Σολτς - Στόλτενμπεργκ τα είπανε, τα συμφωνήσανε: «Ναι» στη στήριξη της Ουκρανίας, «όχι» στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο

Οταν εμφανίστηκε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και μετέπειτα στη Συρία, η Τουρκία έσπευσε να το προσεταιριστεί, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει εναντίον των Κούρδων.
Γι’ αυτό και οι δύο πρώτες αποστολές που ανέθεσε ο Ερντογάν στο Ισλαμικό Κράτος, ως υπεργολαβία της Τουρκίας, ήταν, πρώτον, η επίθεση στους ιερούς τόπους των Κούρδων Γεζιντί, στο Σενκάλ της περιφέρειας Νινευί (Μοσούλη), τις 3 Αυγούστου 2014, και, δεύτερον, η επίθεση και πολιορκία της πόλης Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Κατά την επίθεση των τρομοκρατών του Ι.Κ. στο Σενκάλ έγινε γενοκτονία, αφού οι Αρχές Ασφαλείας του ιρακινού κράτους και οι Πεσμεργκά της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν τούς εγκατέλειψαν στην τύχη τους ή, για την ακρίβεια, στις ορέξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Χιλιάδες οι νεκροί, χιλιάδες κορίτσια πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα των «εμίρηδων» του Ι.Κ., χιλιάδες παιδιά γλίτωσαν με ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα, λόγω της ανείπωτης αγριότητας των τζιχαντιστών συμμάχων της Τουρκίας. Σημειώνεται δε ότι πολλά κορίτσια Κούρδων Γεζιντί, που υπέστησαν βιασμούς και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, πληρώνουν σήμερα βαρύ τίμημα.

Τότε, οι μόνοι που παρενέβησαν για να σώσουν τους Κούρδους Γεζιντί οι οποίοι είχαν καταφύγει στο όρος Σιντζάρ ήταν οι στρατιώτες των ΗΠΑ και οι σκληροτράχηλοι και ατρόμητοι αντάρτες του ΡΚΚ. Εκεί παρατηρήθηκε εξ ανάγκης και η πρώτη συνεργασία των ΗΠΑ με το ΡΚΚ. Μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών, των πραγματικών τρομοκρατών, από το Σιντζάρ, οι Κούρδοι Γεζιντί, με τη βοήθεια των ανταρτών και των στελεχών του ΡΚΚ, οργάνωσαν τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας και τη δική τους αυτοδιοίκηση.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ο Καλίν διέκοψε συνέντευξη επειδή εκνευρίστηκε με Σουηδό δημοσιογράφο!

Αυτό ενοχλεί την Τουρκία, η οποία θεωρεί αυτή την αυτοδιοικούμενη δομή ως μια εναντίον της απειλή, αφού η περιοχή ενώνει τις ανταρτοκρατούμενες ζώνες του Νοτίου Κουρδιστάν με τη Ροζάβα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τουρκική πολεμική αεροπορία, με την ανοχή των ΗΠΑ, που ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή αυτή εναντίον στόχων που θεωρεί ότι ελέγχονται από το ΡΚΚ. Πρόσφατα, η Τουρκία διέπραξε ένα έγκλημα πολέμου, πραγματοποιώντας αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο του Σενκάλ. Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το νοσοκομείο, ενώ είχαμε νεκρούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τις ίδιες ημέρες είχαμε αεροπορικές επιδρομές σε κουρδικές πόλεις της Ροζάβα, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι την αυτοδιοικούμενη περιοχή της ΒΑ Συρίας, με νεκρούς αμάχους. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν στρατεύματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ ο εναέριος χώρος της Συρίας ελέγχεται από τη Ρωσία. Αρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας έχουν την κάλυψη ή την ανοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Μια που ζούμε την τραγωδία του Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους συμμάχους τους Αφγανούς στα χέρια των Ταλιμπάν, ελπίζουμε να μη συμβαίνει το ίδιο και με τους Κούρδους Γεζιντί, που οι ίδιες οι ΗΠΑ, μαζί με τους αντάρτες του ΡΚΚ, έσωσαν απ’ τα νύχια των τζιχαντιστών συμμάχων της Τουρκίας – η οποία τώρα προσπαθεί να αποτελειώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι τρομοκράτες του Ι.Κ.

Επίσης, ελπίζουμε οι ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τους συμμάχους τους Κούρδους της Συρίας, που έδωσαν 14.000 νέους και νέες στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ., το οποίο πολύ καλά γνωρίζουν ότι υποστήριζε η Τουρκία του Ερντογάν.

Οσο μεγάλη χώρα και αν είναι οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να αντέξουν τέτοια ατιμία. Οσο για τον Ερντογάν, ελπίζουμε να υπάρχουν φορείς της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών που συλλέγουν στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράττει. Γιατί, πού θα πάει, πλησιάζει και η δική του ώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακάβριο:Ματωμένα πακέτα με μάτια ζώων λαμβάνουν πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ευρώπη!

Σε μια ιδιαίτερα περίεργη κίνηση που προκαλεί έντονο προβληματισμό έχουν προχωρήσει άγνωστοι καθώς, όπως...

Φρίκη στη Γαλλία: Νεκρά μωρά βρέθηκαν μέσα σε καταψύκτη!

Το φύλο και η ηλικία τους δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Ουκρανία: Οι 100.000 νεκροί ξαφνικά έγιναν 13.000

Έως και 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας,...

Σαν Φρανσίσκο: Εγκρίθηκε η χρήση αστυνομικών ρομπότ ικανών να σκοτώνουν!

Ένα βήμα πριν διαδραματιστούν στους δρόμους του σκηνές βγαλμένες από φουτουριστική κινηματογραφική ταινία όπως...

Έλληνες μαχητές στο ουκρανικό μέτωπο!

Αποστολή στην Ανατολική Ουκρανία: Έλληνες μαχητές στο ουκρανικό μέτωπο. Οι ανταποκρίσεις του Θανάση Αργυράκη...

Αυστρία: Στα «κάγκελα» κτηνοτρόφοι για διαφημιστικό σποτ που προωθεί γάλα… βρώμης!

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε σε κτηνοτρόφους του Τιρόλο ένα τηλεοπτικό σποτ για την προώθηση του...

Για αναζωπύρωση της πανδημίας προειδοποιεί η πρωθυπουργός της Γαλλίας

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε για αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη...

Σολτς – Στόλτενμπεργκ τα είπανε, τα συμφωνήσανε: «Ναι» στη στήριξη της Ουκρανίας, «όχι» στην...

Τη συνέχιση της στήριξής τους στην Ουκρανία για «όσο χρειαστεί» εξέφρασαν από κοινού σήμερα...

Τουρκική επίθεση στην Ελλάδα μέσω… βόρειας Συρίας!

Ανάλυση Μάικλ Ρούμπιν: «Θα μπορούσε η Τουρκία με επίθεση-προβοκάτσια να ξεκινήσει πόλεμο με την Ελλάδα;» - «Είναι καιρός να αντισταθούμε στον Ερντογάν»

Κοινό μέτωπο Μπάιντεν-Μακρόν κατά της Κίνας, με την οποία όμως θέλουν… συνεργασία

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας δεσμεύτηκαν σήμερα να «συντονίσουν» την απάντηση...

Νεκρός κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες Ρώσος δισεκατομμυριούχος, επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων

Από τα συντρίμμια ελικοπτέρου που συνετρίβη κοντά στο Μονακό ανασύρθηκε νεκρός ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος...

Ο Καλίν διέκοψε συνέντευξη επειδή εκνευρίστηκε με Σουηδό δημοσιογράφο!

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τελείωσε ξαφνικά μια συνέντευξη με...

Τέλος στο θρίλερ; Η Ε.Ε. κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα...

Σε προσωρινή συμφωνία ήρθαν σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζοντας...

Νέα τουρκική NAVTEX και απειλές από το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας… αποστρατικοποίηση των νησιών μας!

Μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων το Αμπντουλχαμίτ Χαν - Το μήνυμα του Νίκου Δένδια

Επιστολή παγιδευμένη με εκρηκτικά και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη!

Παραλήπτης επιστολής παγιδευμένης με εκρηκτικά ήταν σήμερα η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαδρίτη,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Τον… άπιαστο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπει» η αστυνομία πίσω από τον καταιγισμό πυρών στα Τζουμέρκα

Τον διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι διωκτικές Αρχές...

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη – Χώρισε με τον σύντροφό της

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη, καθώς, εκτός από...
spot_img

NEWSROOM