Σοκ και αποτροπιασμός από το λουτρό αίματος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ: Πάνω από 100 οι νεκροί της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας του ΙΚ (video)

Αποτελεί την πιο πολύνεκρη επίθεση για τον στρατό των ΗΠΑ από το 2011 - Ανάμεσα στα θύματα είναι 13 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 10 είναι πεζοναύτες

Must Read

Παγκόσμιος συναγερμός από το αιματοκύλισμα στην Καμπούλ με πάνω από 100 νεκρούς -μέχρι αυτή την ώρα-, από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Όλο και αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης. 

Καμικάζι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επιτέθηκαν χθες, Πέμπτη 26/8, σε πλήθος Αφγανών που περίμενε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα και την προσμονή να φύγει για να γλιτώσει από το καθεστώς των Ταλιμπάν, δολοφονώντας δεκάδες ανθρώπους.

Η διπλή έκρηξη σκότωσε τουλάχιστον 13 Αμερικανούς στρατιώτες, και τραυμάτισε περισσότερους από 18, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Πενταγώνου.

Τρόμο, σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες φρίκης στο Αφγανιστάν, που έγινε στόχος του ISIS, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διέρρεαν διπλωματικές πηγές δυτικών χωρών για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».

«Μουδιασμένη» η παγκόσμια κοινότητα

Τουλάχιστον 103 οι νεκροί από το μακελειό στην Καμπούλ. Ανάμεσα στα θύματα είναι 13 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 10 είναι πεζοναύτες.

Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με στόχο αμάχους, στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν, είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.

Ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.900 Αμερικανούς στρατιωτικούς στις εχθροπραξίες.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση έγινε τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 2011, όταν ελικόπτερο Σινούκ καταρρίφθηκε από τους Ταλιμπάν στην επαρχία Ουαρντάκ, νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

30 Αμερικανοί στρατιωτικοί, επτά Αφγανοί στρατιωτικοί κι ένας πολίτης, διερμηνέας, είχαν σκοτωθεί στη συντριβή του ελικοπτέρου. Ανάμεσά τους, 22 SEALs, μέλη της επίλεκτης ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων που τυπικά υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πριν από αυτήν, η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είχε γίνει την 28η Ιουνίου 2005, όταν 16 Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη συντριβή άλλου Σινούκ, που χτυπήθηκε από ρουκέτα των Ταλιμπάν στην ανατολική επαρχία Κουνάρ.

Μάχες

Εννιά Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί τον Ιούλιο του 2008 σε ανταλλαγή πυρών με Ταλιμπάν στην Ουανάτ, στην επαρχία Νουριστάν.

Δεκαπέντε μήνες αργότερα, 8 Αμερικανοί έχαναν τη ζωή τους υπό παρόμοιες συνθήκες, σε μάχη με αντάρτες στην Καμντές, στην ίδια επαρχία.

Υποτιθέμενοι σύμμαχοι

Πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί εξάλλου έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις ανθρώπων που οι ΗΠΑ νόμιζαν πως ήταν σύμμαχοί τους.

Την 27η Απριλίου 2011, οκτώ στρατιωτικοί –ανάμεσά τους αρκετοί αξιωματικοί– κι ένας πολίτης, όλοι επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση μελών της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έπεφταν νεκροί σε βάση της Καμπούλ από πυρά Αφγανού πρώην πιλότου.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2009, «τριπλός πράκτορας», που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας νόμιζαν πως ήταν στο πλευρό τους σκότωσε επτά στελέχη και συμβασιούχους της CIA πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε βάση του NATO που είχε βαπτιστεί Στρατόπεδο Τσάπμαν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το χρονικό της επίθεσης

Λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η εκκένωση στρατιωτών, διπλωματών και πολιτών από το Αφγανιστάν, καμικάζι του ISIS εξαπέλυσαν διπλή επίθεση αυτοκτονίας με στόχο το πλήθος Αφγανών που περίμενε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να μπορέσει να φύγει από τη χώρα για να σωθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και 28 μέλη των Ταλιμπάν. Οι τραυματίες από τη διπλή επίθεση είναι τουλάχιστον 158.

«Δύο τζιχαντιστές που θεωρείται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στην πύλη Άμπι και κατόπιν οπλισμένοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτικών», δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης.

Μια τρίτη ισχυρή έκρηξη ακούστηκε τα μεσάνυχτα στην Καμπούλ, προκαλώντας τον φόβο πως βρισκόταν σε εξέλιξη νέα επίθεση. Όμως το καθεστώς των Ταλιμπάν ανέφερε λίγο αργότερα ότι επρόκειτο για καταστροφή εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού στο αεροδρόμιο, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ.

Το Ισλαμικό Κράτος «πανηγυρίζει» για τον βομβιστή αυτοκτονίας

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος Site Intelligence που παρακολουθεί τις αναρτήσεις των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Καταδικάζουν τις επιθέσεις οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.

Μπάιντεν σε ISIS: «Θα το πληρώσετε»

Σε έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Τζο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι έδωσε εντολή να προετοιμαστούν επιθέσεις εναντίον των ηγετών και στόχων της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους ISIS. Υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «δύναμη και ακρίβεια» εναντίον της ομάδας που ανέλαβε την ευθύνη για τα θανατηφόρα τρομοκρατικά χτυπήματα στην αφγανική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε :«Για όσους πραγματοποίησαν την επίθεση, καθώς και για όποιον θέλει να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, να το γνωρίζει (αναφερόμενος στα παραπάνω). Δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν θα το συγχωρήσουμε. Θα σας διώξουμε και θα σας βάλουμε να πληρώσετε» είπε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν θα μας αποθαρρύνουν οι τρομοκράτες. Δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαταλείψουν την αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την εκκένωση. Έχω καθοδηγήσει επίσης τους διοικητές μου να αναπτύξουν επιχειρησιακά σχέδια για την επίθεση σε περιουσιακά στοιχεία, ηγεσία και εγκαταστάσεις του ISIS» δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν είπε, επίσης, ότι θα εγκρίνει την ενίσχυση πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν οι στρατιωτικοί διοικητές χρειαστούν στρατεύματα για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις.

Αντίδραση Γκουτέρες – Μέρκελ

Αντιδρώντας στην επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε νωρίτερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον είχε καταστήσει σαφές ήδη νωρίτερα πως θα συνεχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πια. Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας πως δεν πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση εκκένωσης, που ως χθες επέτρεψε να εγκαταλείψουν τη χώρα σχεδόν 100.000 άνθρωποι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την «απόλυτα ειδεχθή» επίθεση. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης, όπως και η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Βέλγιο. Άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, έκαναν σαφές πως συνεχίζουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων.

Επιταχύνθηκε η επιχείρηση εκκένωσης

Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο εκκένωσης μετά τις επιθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανέφερε ότι έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους εναπομείναντες εκτός Καμπούλ εντός της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου. Πρόσθεσε ότι περίπου 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν τις τελευταίες 12 ώρες και περισσότεροι από 100.000 τις τελευταίες 11 ημέρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου.

Διαβάστε ακόμα:

Μπάιντεν προς Ισλαμικό Κράτος: «Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This