Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

National Interest: Η συμμαχία με την Ουκρανία, κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ!

Σεισμικές δονήσεις από την ανάλυση του εμβληματικού Αμερικανικού μέσου για τον κίνδυνο εθνικής ασφάλειας λόγω της συμμαχίας με την Ουκρανία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Η αντιμετώπιση της Ουκρανίας ως «συμμάχου» δημιουργεί σοβαρούς και αυξανόμενους κινδύνους για τον αμερικανικό λαό».

Έτσι ξεκινά το άρθρο – καταπέλτης του Ted Galen Carpenter, αναλυτή αμυντικών θεμάτων στο εμβληματικό The National Interest.
Ένα άρθρο που μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το αμερικανικό Βατερλώ, οπωσδήποτε θα προκαλέσει σεισμό και ενδεχόμενη αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας.

Γράφει συγκεκριμένα το κεντρικό άρθρο της έγκυρης αμερικανικής ιστοσελίδας:

Έχοντας την Ουκρανία ως de facto «σύμμαχο» θα πρέπει να κάνει την Ουάσιγκτον όλο και πιο ανήσυχη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρουσιάσει τη χώρα αυτή ως μια ειρηνική δυτική δημοκρατία που προσπαθεί να υπερασπιστεί το έδαφός της και την ανεξαρτησία της από μια δήθεν αρπακτική Ρωσία. Στην τηλεφωνική του κλήση στις 2 Απριλίου στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, ο πρόεδρος Μπάιντεν «επιβεβαίωσε την αδιάσειστη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντόνμπας και την Κριμαία. Τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να αναζωογονήσει τη στρατηγική εταιρική σχέση για την υποστήριξη του σχεδίου του Προέδρου Zelenskyy για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την εφαρμογή μιας ατζέντας μεταρρυθμίσεων βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες που αποδίδουν δικαιοσύνη, ασφάλεια και ευημερία στον λαό της Ουκρανίας».

Οι βασικές παραδοχές της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας είναι λανθασμένες. Ο αυξανόμενος αυταρχισμός και όχι η δέσμευση για δημοκρατία χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου και η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ανησυχητικά φιλοπόλεμη προς τον πολύ μεγαλύτερο και πιο ισχυρό γείτονα. Η Ουκρανία είναι και ανάξιος και επικίνδυνος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση του Zelenskyy όχι μόνο διαιώνισε τη διάχυτη διαφθορά που μαστίζει την Ουκρανία από την στιγμή της ανεξαρτησία της έπειτα από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αλλά εντείνει επίσης τις πολιτικές που υπονομεύουν τις βασικές πολιτικές ελευθερίες. Ο Zelenskyy και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι απαιτούνται περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή των σχεδίων της Ρωσίας, αλλά οι στόχοι περιλαμβάνουν τώρα κλασικές φιλελεύθερες ομάδες που δεν έχουν καμία εύλογη σχέση με το Κρεμλίνο. Ο ηγέτης των ΗΠΑ κινδυνεύει να υποστηρίξει μια μάλλον μεταμφιεσμένη δικτατορία παρά μια δημοκρατική κυβέρνηση.

Παρόλο που οι εσωτερικές τάσεις της Ουκρανίας είναι ανησυχητικές, πολύ πιο ανησυχητική είναι η εμπρηστική ρητορική και οι θέσεις της ουκρανικής ηγεσίας όσον αφορά τις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα.

Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ποτέ δεν ζητήθηκε από το Κογκρέσο να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία (πολύ περισσότερο μια επίσημη συνθήκη που απαιτεί τα δύο τρίτα της Γερουσίας) αντιμετωπίζοντας το Κίεβο ως επίσημο σύμμαχο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν σαφώς ότι η χώρα είναι «σημαντικός εταίρος» πολιτικής και ασφάλειας.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ούτε η πανδημία, ούτε τα προβλήματα εφοδιασμού σταμάτησαν την αύξηση στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων

Οι κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν ενέκριναν πολλαπλές πωλήσεις όπλων στο Κίεβο, το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ έχει εκπαιδεύσει ουκρανικά στρατεύματα και οι αμερικανικές δυνάμεις (μαζί με μονάδες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ) έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (πολεμικά παιχνίδια), με τους Ουκρανούς ομολόγους τους σε πολλές περιπτώσεις. Εν ολίγοις, οι ηγέτες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ουκρανία ως έναν πλήρη σύμμαχο.

Ωστόσο, το Κίεβο δεν είναι πραγματικός σύμμαχος. είναι ένας ασθενής εξαρτώμενος από την ασφάλεια που του παρέχουν οι ΗΠΑ, και έχει έντονα εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αλλά οι ηγέτες της Ουκρανίας δεν πτοούνται από τους στρατιωτικούς περιορισμούς της χώρας τους έναντι της Ρωσικής αρκούδας. Στα τέλη Αυγούστου, η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη στρατιωτική παρέλαση μετά από αρκετά χρόνια, γιορτάζοντας την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της και δήλωσε ότι θα ανακτήσει τόσο την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, όσο και εδάφη στην ανατολική περιοχή του Ντόνμπας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αυτονομιστών που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο. Το επίσημο έγγραφο αμυντικής στρατηγικής της χώρας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο περιλαμβάνει ρητά αυτούς τους στόχους.

Επιπλέον, οι στόχοι αυτοί φαίνονται κάτι περισσότερο από απλή ρητορεία. Την άνοιξη του 2021, το Κίεβο άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα και άρματα μάχης κοντά στην Κριμαία για στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ρωσία απάντησε με κάποιες δικές της μετακινήσεις στρατευμάτων μεγάλης κλίμακας και μια στρατιωτική κρίση που είχε τη δυνατότητα να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ άναψε. Ευτυχώς, επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και οι δύο πλευρές άρχισαν να υποχωρούν, αλλά η Κριμαία και η παρακείμενη περιοχή παραμένουν ανησυχητικά σημεία πιθανής ανάφλεξης.

Η Ουκρανία επιδίδεται σε τέτοια συμπεριφορά, ενώ περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την προσπάθειά της. Τον Αύγουστο, ο Zelenskyy μίλησε στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», μια συνάντηση εκπροσώπων από σαράντα έξι χώρες που είχε οργανώσει το Κίεβο για να προκαλέσει μεγαλύτερη διεθνή πίεση στη Ρωσία. Η έμφαση στη σύνοδο κορυφής δόθηκε στην αυξημένη διπλωματική υποστήριξη προς την Ουκρανία, συνοδευόμενη από αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να αναγκάσει τη Μόσχα να ακυρώσει την προσάρτηση της Κριμαίας. Αλλά ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε ότι ήταν επίσης θέμα ασφάλειας. Υποστήριξε ότι «η κατάληψη της Κριμαίας θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του διεθνούς συστήματος ασφαλείας …»

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Στη Συρία εκφόρτωσε το ιρανικό τάνκερ Lana που είχε κρατηθεί στην Ελλάδα

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θέλουν κάτι περισσότερο από τη απλή διπλωματική υποστήριξη στην εκστρατεία τους για την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Τον Απρίλιο, ο Ζελένσκι δήλωσε ρητά ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η ρωσική «επιθετικότητα» στο Ντόνμπας, και πολύ περισσότερο να αντιστραφεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, θα ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά ένα τέτοιο βήμα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου κατέστησαν σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι η ένταξη στο Κίεβο στο ΝΑΤΟ περνάει την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την ασφάλεια της Ρωσίας και δεν θα γίνει ανεκτή.

Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ σημαίνει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν υποχρεωμένες σύμφωνα με το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης να υπερασπιστούν το Κίεβο. Θα ήταν απλό για την Ουκρανία να εκμεταλλευτεί ένα στρατιωτικό επεισόδιο και να ισχυριστεί  ότι ήταν μια πράξη «ρωσικής επιθετικότητας». Ήδη, οι Ουκρανοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι η προσάρτηση της Κριμαίας και η υποστήριξη της Μόσχας στους αντάρτες του Ντόνμπας αποτελούν ήδη πράξεις ρωσικής επιθετικότητας!

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για τις εξωπραγματικές εδαφικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας είναι παράλογη και επικίνδυνη, ενώ η υποστήριξη της προσπάθειας του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία έκανε κάθε αμερικανική διοίκηση, αρχής γενομένης από αυτήν του Τζορτζ Μπους, είναι ακόμη πιο απερίσκεπτη.

Η αντιμετώπιση της Ουκρανίας ως συμμάχου δημιουργεί σοβαρούς και αυξανόμενους κινδύνους για τον αμερικανικό λαό. Το μόνο χειρότερο από έναν αδύναμο, ευάλωτο «εταίρο ασφαλείας», είναι ένας αδύναμος και ευάλωτος εταίρος που επιδιώκει να ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική που όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει με τους δικούς της στρατιωτικούς πόρους και αντ ‘αυτού περιμένει υποστήριξη από τον ισχυρό ευεργέτη του.

Το 1914, η Σερβία επιχείρησε  να εμπλέξει την τσαρική Ρωσία στις απερίσκεπτες φιλοδοξίες της και πυροδότησε μια μαζική σύγκρουση που κατέστρεψε τον «προστάτη» της.

Δεδομένης της συμπεριφοράς του Κιέβου. Η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει η Σερβία της δεκαετίας του 2020. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να επαναλάβει την ανοησία του Τσάρου και να πέσει σε μια τέτοια παγίδα. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να χαλαρώσει την σχέση της με την Ουκρανία και να την αφήσει να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στην Γερμανία: Δύο μαθήτριες τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι

Μεγάλη αναταραχή προκλήθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Ιλερκίρχμπεργκ της Βάδης – Βυρτεμβέργης, στην...

Στη Συρία εκφόρτωσε το ιρανικό τάνκερ Lana που είχε κρατηθεί στην Ελλάδα

Το Lana, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν, παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή ένα φορτίο...

Χαμός στην Τουρκία με τον Ερντογάν να τραγουδάει καψουροτράγουδα: «Πες της πόσο την αγαπώ»

Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίρνει σβάρνα τις κουτσομπολίστικες εκπομπές για να πείσει τις...

Η Τουρκία δίνει άσυλο στους ισλαμιστές τρομοκράτες του ISIS!

Έρευνα του Λεβέντ Κένεθ - ΣτοκχόλμηΓια το Nordic Monitor Σε απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη...

Νέες φθορές στην Αγια-Σοφιά

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet νέες ζημιές προκλήθηκαν στην Αγια-Σοφιά, την οποία η...

Ούτε η πανδημία, ούτε τα προβλήματα εφοδιασμού σταμάτησαν την αύξηση στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων

Παρά τα προσκόμματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που επέτεινε η πανδημία, οι πωλήσεις όπλων συνέχισαν...

Οι εξαιρέσεις στην απαγόρευση των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύονται από σήμερα —με εξαιρέσεις—, καθώς το...

Μαχσά Αμινί: Η φοιτήτρια που νίκησε τους μουλάδες του Ιράν

«Η αστυνομία ηθών καταργήθηκε από τις Αρχές που τη δημιούργησαν» ήταν τα χθεσινά λόγια...

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με...

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια είναι η θανατηφόρα νόσος Covid-19...

Γιοχάνεσμπουργκ: Στους 14 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που έπληξαν χθες Σάββατο το...

Συρία: Διαδηλωτής και αστυνομικός νεκροί μετά από άγριες συγκρούσεις

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη νότια Συρία καθώς σήμερα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας...

Ιταλία: Η Μελόνι έτοιμη να απαγορεύσει τις συναλλαγές με κάρτα για ποσά κάτω των...

Υπέρ της χρήσης μετρητών για αγορές αξίας μικρότερης των 60 ευρώ τέθηκε σήμερα η...

Νότια Αφρική: Εννέα νεκροί από πλημμύρες στο Γιοχάνεσμπουργκ

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Νότια Αφρική όταν ένας...

Τραγωδία στο Βέλγιο: Σκότωσε την έγκυο σύζυγό του και το 5χρονο παιδί τους

Αποτροπιασμό προκαλεί το έγκλημα που έλαβε χώρα στο Βέλγιο όπου ένας 33χρονος άνδρας σκότωσε...

Μετωπική επίθεση της Κίνας κατά των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν τόνισε: «Η τοποθέτηση στρατευμάτων από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

«Χειροβομβίδα» από τον καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνο Πουλά: «Ο ιός ήταν προσπάθεια πειραματική και συνεργάζονταν και Έλληνες»

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας και πως οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

NEWSROOM