Τα τουρκικά drones στην κατεχόμενη Κύπρο θέτουν σε κίνδυνο τις εμπορικές πτήσεις

Η FSF-MED θα ζητήσει από τους διεθνείς φορείς ασφάλειας να υποχρεώσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες.

Must Read

Ένας οργανισμός ασφάλειας πτήσεων προειδοποιεί ότι η παράνομη τουρκική βάση drones στην κατεχόμενη Κύπρο θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους ασφάλειας για χιλιάδες εμπορικές πτήσεις που διασχίζουν τον εναέριο χώρο γύρω από το νησί.

Η FSF-Med, η οποία είναι συνδεδεμένη με το Διεθνές Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, επεσήμανε ότι η προγραμματισμένη αναβάθμιση της τουρκικής αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο (Gecitkale στα τουρκικά) μπορεί να επιδεινώσει ένα πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των αεροπορικών αρχών στην Τουρκία και την Κύπρο. Λέει ότι το πρόβλημα έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων εδώ και χρόνια.

Μια έκθεση πληροφοριών που έλαβε το Associated Press υποδηλώνει ότι η παράνομη τουρκική βάση θα φιλοξενεί οπλισμένα και άοπλα drones Bayraktar TV2, αεροσκάφη επιτήρησης, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι Τουρκοκύπριοι λένε ότι ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία στον χώρο στο βόρειο μισό της Κύπρου, αλλά οι αεροπορικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, δεν το αναγνωρίζουν.

Παρ ‘όλα αυτά, οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δεν επικοινωνούν με το διεθνώς αναγνωρισμένο ATC της Λευκωσίας και συχνά δίνουν αντικρουόμενες οδηγίες για να περάσουν πολιτικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές παρ’ ολίγον συγκρούσεις μεταξύ επιβατικών αεροσκαφών στο παρελθόν, όπως είχε αποκάλυψει το AP το 2011

Ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν μοιράζονται σχέδια πτήσης με τις κυπριακές Αρχές.

Πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) κατέγραψε 166 «περιστατικά» που έλαβαν χώρα στον εναέριο χώρο που ελέγχεται από τη Λευκωσία ATC το 2019, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής φύση των περιστατικών. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι μεταξύ 2016-18, υπήρχαν 276, 260 και 254 «περιστατικά» αντίστοιχα.

Η FSF-MED τονίζει ότι θα πιέσει τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς ασφάλειας της αεροπορίας να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τους πρόσθετους κινδύνους που θέτει η βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να τους ζητήσει να υποχρεώσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες αεροπορικής ασφάλειας.

«Η FSF-MED θα αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση ατυχήματος, η ευθύνη δεν θα επιβαρύνει μόνο την Τουρκία, η οποία παραβαίνει τους διεθνείς κανόνες, αλλά και αυτούς που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη χώρα να σταματήσει τις παραβιάσεις της και δεν το έκαναν», λέει η οργάνωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This