Τσε Γκεβάρα: Αμερικανικό παράσημο στον πράκτορα της  CIA που βοήθησε στην εξόντωση του

Ο ρόλος του Φέλιξ Ροντρίγκεζ στην εκτέλεση του Τσε και η συμμετοχή του σε άλλα... σκάνδαλα

Must Read

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας στον πρώην αξιωματικό της CIA Φέλιξ Ροντρίγκεζ, παρά την αμφιλεγόμενη ιστορία του, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στο θάνατο του Τσε Γκεβάρα.

Ο Ντε Σάντις απένειμε το μετάλλιο στον 80χρονο Ροντρίγκεζ την περασμένη Πέμπτη, αλλά δημοσίευσε μια φωτογραφία της τελετής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, επαινώντας τη βίαιη ιστορία του στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ έφυγε από την κομμουνιστική Κούβα, αγκάλιασε την Αμερική σαν το σπίτι του, πάλεψε για την ελευθερία στον Κόλπο των Χοίρων και συνέχισε να παλεύει ενάντια στον κομμουνισμό, στη CIA και τον στρατό», δήλωσε ο Αμερικανός κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι «είμαι περήφανος που του απένειμα το Μετάλλιο της Ελευθερίας».

Ο ρόλος του στην εκτέλεση του Τσε

Ο Ροντρίγκεζ -ο θείος του οποίου ήταν Υπουργός στο δολοφονικό καθεστώς του Κουβανού δικτάτορα Φουλτζένσιο Μπατίστα, που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ– συνεργάστηκε με τη CIA στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, μια αποτυχημένη προσπάθεια εισβολής στην Κούβα μετά την επανάσταση του 1959.

Προσλήφθηκε επίσης από τη CIA για να βοηθήσει στη σύλληψη του Κουβανού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία το 1967. Ο Ροντρίγκεζ έχει φωτογραφηθεί να στέκεται δίπλα στον Γκεβάρα πριν αυτός εκτελεστεί.

Η τελευταία φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα πριν από την εκτέλεσή του στη Βολιβία. Στα δεξιά του, ο Κουβανός πράκτορας της CIA Φέλιξ Ροντρίγκεζ.

Αν και ο Ροντρίγκεζ ισχυρίστηκε ότι ήταν αντίθετος με την εκτέλεση του Γκεβάρα, καθώς ήθελε να ανακριθεί, είπε στον αρμόδιο συνταγματάρχη: «Δίνω τον λόγο μου ως άντρας ότι θα σας φέρω το σώμα του Τσε Γκεβάρα».

Στη συνέχεια, ο Γκεβάρα πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από τον Βολιβιανό αξιωματικό του στρατού Μάριο Τεράν.

Συμμετοχή και σε άλλα σκάνδαλα

Ο Ροντρίγκεζ είχε επίσης εμπλοκή με τον Λευκό Οίκο του Ρέιγκαν κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Ιράν-Contra, όταν διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν διευκόλυνε την παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν για τη χρηματοδότηση δεξιών, αντικομμουνιστικών ανταρτικών ομάδων στη Νικαράγουα.

Ρόναλντ Ρέιγκαν

Επιπλέον, ο Ροντρίγκεζ κατηγορείται ότι έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του πράκτορα της DEA Ενρίκε (Κίκι) Καμαρένα -ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε για να καλύψει τη σχέση της CIA με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πάλι για τη χρηματοδότηση αντικομμουνιστικών αντιθέσεων στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ο Ροντρίγκεζ αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη δολοφονία ή ότι ήταν τότε στο Μεξικό. Η CIA απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της.

Αντιδράσεις

Αν και η απόφαση του Ντε Σάντις να του απονείμει το Μετάλλιο της Ελευθερίας επαινέθηκε από ορισμένους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη Αλμπέρτο Μιγκέλ Φερνάντεζ, ο οποίος αποκάλεσε τον Ροντρίγκεζ «ήρωα και πατριώτη», άλλοι επέκριναν την απόφαση, σημειώνοντας την ιστορία του.

Ένας Αμερικανός αναφέρθηκε στον Ροντρίγκεζ ως «χασάπη της CIA», ενώ άλλος εξέφρασε ανησυχία για τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του Ροντρίγκεζ στη δολοφονία του Καμαρένα.

«Περιφέρεις τον Φέλιξ για να πάρεις την ψήφο των Λατίνων, ενώ ταυτόχρονα κάνεις αγώνα ενάντια σε άλλους Λατίνους για να μη «φεύγουν» από τις φρικτές συνθήκες στις χώρες τους. Ω, η υποκρισία Ρον. Ντροπή», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης αναφερόμενος στην προσπάθεια του Ντε Σάντις να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες από το να εγκατασταθούν στη Φλόριντα.

Ντε Σάντις… for president;

Τον Ιούλιο, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα ήταν ο πιο δημοφιλής Ρεπουμπλικανός που θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία το 2024, εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ξαναθέσει υποψηφιότητα- μπροστά από πολιτικούς όπως ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, ο γερουσιαστής της Γιούτα, Μιτ Ρόμνεϊ, η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η δημοσκόπηση του Ιουλίου

Αυτό το μήνα, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η υποστήριξη του Ντε Σάντιςστη Φλόριντα μειώθηκε, καθώς η Πολιτεία γνώρισε μια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This