Ο ΠΟΥ επιμένει: Μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους οι συστάσεις για τρίτη δόση

Πρέπει οπωσδήποτε να αποδεσμευτούν δόσεις για τις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, επισημαίνει ο Οργανισμός

Must Read

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει τη θέση του περί αναβολής της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Παράλληλα, επιτροπή ειδικών επισημαίνουν πως ο ΠΟΥ παραμένει σταθερός στη σύστασή του για χορήγηση πρόσθετης (τρίτης) δόσης σε άτομα που είναι «μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα», με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό εμβόλια.

Οι ειδικοί φρόντισαν να εξηγήσουν ότι δεν πρόκειται να συστήσουν τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό, για την οποία ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνιστά ένα μορατόριο έως το τέλος της χρονιάς, ώστε να αποδεσμεύσουν δόσεις και να τις δώσουν στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει παρά πολύ χαμηλό. «Η σύσταση που δίνουμε, είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι να λάβουν μια πρόσθετη δόση για να αυξήσουν την ανοσοαπόκρισή τους στο απαιτούμενο επίπεδο προστασίας, για να αποτρέψουν την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου που απαιτούν νοσηλεία ή προκαλούν τον θάνατο», εξήγησε η Κέιτ Ο’ Μπράιαν, διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμού του ΠΟΥ.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι (= εκείνοι στους οποίους το σύστημα άμυνας του οργανισμού δεν είναι αρκετά ισχυρό) είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές που επέτρεψαν να οριστούν τα πρωτόκολλα εμβολιασμού. «Η τρίτη δόση (τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια απαιτούν δύο αρχικές δόσεις, εκτός από το εμβόλιο Johnson & Johnson που απαιτεί μία δόση), θα πρέπει να “απέχει” από τη δεύτερη από έναν έως τρεις μήνες», εξήγησε η Ο’ Μπράιαν.

Η ίδια επιτροπή ανακοίνωσε ότι μια τρίτη δόση για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω είναι, επίσης, απαραίτητη, αλλά όταν πρόκειται για ασθενείς που έχουν ανοσοποιηθεί με τα εμβόλια κατά της Covid-19 των κινεζικών εταιριών Sinovac και Sinopharm. Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει με άλλο εμβόλιο, άλλου τύπου, διευκρίνισε η επιτροπή SAGE του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει για χρήση τα δύο εμβόλια με τεχνολογία mRNA της Moderna και των Pfizer/BioNtech, τα δύο κινεζικά εμβόλια των Sinopharm και Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς και αυτό της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This