Fake news τα περί κλοπής του εμβολίου της AstraZeneca από τους… Ρώσους!

Πως ένας ισχυρισμός «ψεκασμένων», αναπαράγεται σε όλη την υφήλιο!

Must Read

Η Daily Express απέσυρε τον αστείο ισχυρισμό ότι η Ρωσία έκλεψε τη συνταγή του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη βρετανική AstraZeneca, αντικαθιστώντας. Η Βρετανική Sun απλώς πρόσθεσε ένα απόσπασμα και συνεχίζει να διατηρεί αναρτημένη την απίστευτη θεωρία συνωμοσίας «ψεκασμένων», που όμως αναπαράχθηκε πρόθυμα από εκατοντάδες δυτικά ΜΜΕ. Μεταξύ των οποίων, και πολλά ελληνικά.

Σε μια «αποκάλυψη – βόμβα», η εφημερίδα Sun ισχυρίστηκε ότι οι κατάσκοποι του Ηνωμένου Βασιλείου «έχουν απόδειξη» ότι το εμβόλιο της Μόσχας για τον Covid-19, το Sputnik V, ήταν εμπνευσμένο από έγγραφα που «αποσπάστηκαν» από την AstraZeneca «αυτοπροσώπως από έναν ξένο πράκτορα». Η βρετανική Express δημοσίευσε αργότερα αντίστοιχη ιστορία, επικαλούμενη όμως την Sun.

Εχθές όμως η Express απέσυρε την ιστορία – αφήνοντας τον αρχικό τίτλο, αλλά αντικατέστησε ολόκληρο το περιεχόμενο με το κείμενο μιας δήλωσης του Russian Direct Investment Fund, του φορέα που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του Sputnik V στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Gamaleya στη Μόσχα.

«Το άρθρο περιείχε επίσης ψευδείς πληροφορίες (!!) Ως συγγνώμη, αναφέρουμε τα πραγματικά περιστατικά », ανέφερε η Express στο κείμενο επανόρθωσης.

Η ανακοίνωση του Ρώσικου RDIF εξηγεί ότι το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο φορείς ανθρώπινου αδενοϊού, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca επέλεξε έναν αδενοϊό χιμπατζή. Το Sputnik V, το οποίο είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο κατά του νέου κορονοϊού που προκαλεί τον Covid-19 (πριν δηλαδή το AstraZeneca), βασίστηκε επίσης σε χρόνια προηγούμενης έρευνας στον τομέα, γεγονός που είναι εύκολα επαληθεύσιμο μέσω δημόσιων αρχείων.

«Αντί να διαδίδουν ψεύτικες ιστορίες, τα βρετανικά ΜΜΕ και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τη φήμη της AstraZeneca, ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που δέχεται συνεχώς επιθέσεις από ανταγωνιστές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ανυπόστατα στοιχεία», ανέφερε το RDIF, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το Βρετανικό κράτος και τα ΜΜΕ. Αφού όντως το βρετανικό εμβόλιο έχει δεχτεί ανελέητο επικοινωνιακό πόλεμο, χωρίς απαραίτητα να έχουν αποδειχθεί περισσότερες παρενέργειες από τον μεγάλο ανταγωνιστή του, το εμβόλιο της Pfizer.

Ωστόσο, η εφημερίδα Sun δεν έχει αποσύρει ή διορθώσει το άρθρο της.  Απλώς πρόσθεσε ένα απόσπασμα μιας φράσης από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Λονδίνου που εκπροσωπεί το RDIF στο τέλος του άρθρου, περιγράφοντας την αρχική ιστορία ως «άλλη μια ψεύτικη είδηση ​​και ένα κραυγαλέο ψέμα βασισμένο σε ανώνυμες πηγές».

Οι της εφημερίδας προέρχονται από πληροφορίες «ανώνυμων Βρετανών κατασκόπων», που αναπαρήχθησαν άκριτα, προκαλώντας οργή στη Μόσχα. Ο Gennady Onishchenko, βουλευτης από το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της Ρωσίας και σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα υγείας, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην δημιουργία του συγκεκριμένου δημοσιεύματος πρέπει να απολυθούν και να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια».

«Προτείνω να στείλουν τους δημοσιογράφους της Sun για ψυχολογική αξιολόγηση», είπε στο RIA Novosti. «Και οι υπάλληλοι της MI6 (της μυστικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου) πρέπει να απολυθούν επειδή έχουν χάσει την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους».

Και όμως αυτή η θεωρία συνωμοσίας που προσβάλλει την κοινή λογική, διακινήθηκε ως είδηση σε παγκόσμιο επίπεδο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This