Σοβαρή εξέλιξη στη Νορβηγία: Αποζημιώσεις σε θύματα παρενεργειών του εμβολίου για τον κορονοϊό

77 Σοβαρές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στην χώρα

Must Read

Το Νορβηγικό «Σύστημα Αποζημίωσης Ασθενών» έλαβε 77 αιτήσεις για αποζημίωση λόγω παρενεργειών από εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό. 53 από αυτές είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca – και σε τρεις από αυτές της αιτήσεις έχει χορηγηθεί αποζημίωση.

Μία από τις περιπτώσεις αφορά μια γυναίκα στα 40 της που πέθανε τον Μάρτιο. Η γυναίκα είχε προτεραιότητα στο νορβηγικό πρόγραμμα εμβολιασμού λόγω της θέσης της ως υγειονομικό προσωπικό. Άφησε πίσω της σύζυγο και παιδιά, όπως αναφέρει το νορβηγικό NRK.

Στις δύο άλλες περιπτώσεις οι ασθενείς επέζησαν – πρόκειται πάλι για μία γυναίκα εργαζόμενη επίσης στην υγειονομική περίθαλψη και ένας άνδρας, και οι δύο στην ηλικία των 30 ετών.

Αυτά είναι τα τρία πρώτα άτομα στη Νορβηγία που έλαβαν αποζημίωση σε σχέση με την πανδημία Covid-19 στη Νορβηγία.

Και οι τρεις είχαν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο σταμάτησε να χορηγείται στη Νορβηγία στις 11 Μαρτίου του 2021, λόγω σοβαρών παρενεργειών από θρομβώσεις, αιμορραγίες και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων. Οι Νορβηγοί γιατροί ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των παρενεργειών και του εμβολίου AstraZenca.

«Εμβολιαστείτε», λένε ακόμα και τα θύματα των παρενεργειών

Οι δύο ασθενείς που επέζησαν εξέδωσαν δηλώσεις μέσω δελτίου τύπου από το The Norwegian System of Patient Injury Compensation (NPE).

«Μπήκα στο νοσοκομείο με μεγάλους πόνους. Ήταν τρομακτικό να παρακολουθώ τις ειδήσεις άλλων που πέθαναν πρόσφατα από το ίδιο εμβόλιο που μου είχαν κάνει», λέει ο άνδρας μιλώντας τηλεφωνικά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, Rikshospitalet όπου νοσηλεύεται.

«Είχα σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία και θρόμβωση. Στο νοσοκομείο δέχτηκα τηλεφωνήματα από φίλους και συγγενείς που ήθελαν να μάθουν αν είμαι ακόμα ζωντανός », λέει η γυναίκα που επίσης επέζησε.

Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα βρίσκονται ακόμη σε αναρρωτική άδεια και υποφέρουν από τις συνέπειες των παρενεργειών. Δεν γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι παρενέργειες, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Ωστόσο, και οι δύο τονίζουν ότι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται και να ακολουθούν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Το εμβόλιο ήταν η αιτία

Ο διευθυντής του Νορβηγικού Συστήματος Αποζημίωσης Ασθενών, Rolf Gunnar Jørstad, αναφέρει στο δελτίο τύπου ότι ο λόγος για τον οποίο έχουν αποζημιωθεί οι τρεις αυτές περιπτώσεις  είναι ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία των σοβαρών παρενεργειών.

«Έχουμε ακλόνητες ιατρικές πληροφορίες σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, μεταξύ άλλων από το ερευνητικό υλικό που έχει συλλέξει το Rikshospitalet (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο) για αυτές τις πολύ ειδικές ανοσολογικές αντιδράσεις», λέει ο Jørstad σε επίσημο δελτίο τύπου.

Το ποσό που θα καταβληθεί ως αποζημίωση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

77 αιτήσεις αποζημίωσης μέχρι στιγμής

Το Νορβηγικό Σύστημα Αποζημίωσης Ασθενών έχει λάβει 77 αιτήσεις αποζημίωσης λόγω παρενεργειών από το εμβόλιο για τον κορονοϊό και αφορά τα ακόλουθα εμβόλια:

53 AstraZeneca
11 Pfizer
6 Μοντέρνα
7 περιπτώσεις που δεν ανακοινώνεται το σκεύασμα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται στις καταγγελίες είναι ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος. Άλλοι λένε για έλκη, κράμπες, εξανθήματα, σπασμούς, που παραλύουν, αναφυλακτικές αντιδράσεις, θρομβώσεις και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

8 από τα 77 κρούσματα αφορούν θανάτους. Τέσσερα από αυτά αφορούν το AstraZeneca, ένα Moderna, δύο Pfizer, ενώ για μία περίπτωση δεν αναφέρεται σκεύασμα.

Η Νορβηγική αρχή διαβεβαιώνει ότι εργάζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να επιλύσουν και να απαντήσουν σε όλες τις αιτήσεις αποζημίωσης.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε η εντύπωση πως θύματα τυχόν παρενεργειών από τον εμβολιασμό δεν υπήρχε περίπτωση να αποζημιωθούν. Η Νορβηγία φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This