16/1/2022

«Δεσμώτες» έως το 2023 στη Pfizer και τους υπόλοιπους φαρμακευτικούς κολοσσούς οι πολίτες της ΕΕ!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Αποκαλύπτεται βιομηχανία συμβάσεων με τις οποίες η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε τις χώρες της Ευρώπης «ομήρους» τους

Η νέα αφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή της σε μια συγκυρία αρκετά κρίσιμη για την πορεία των εμβολιασμών, που σε ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, επίπεδο φαίνεται ότι έχει φρενάρει για τα καλά, ενώ παράλληλα φουντώνουν από τη μία χώρα στην άλλη οι αντιδράσεις κατά της υποχρεωτικότητας και των νέων lockdowns.

  • Από τον
    Ανδρέα Καψαμπέλη

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα θα βοηθήσει στις πιέσεις προς τους αναποφάσιστους να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά η σύνδεση την οποία κάνουν αρκετοί καχύποπτοι έως και συνωμοσιολόγοι μάλλον είναι αυθαίρετη. Η πραγματικότητα, ωστόσο, αν και από την αντίθετη κατεύθυνση, δεν παύει να είναι πολύ πιο σοβαρή, αλλά και ζοφερή.

Όσοι εκπλήσσονται και εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από τη νέα παραλλαγή με τις πολλαπλές μεταλλάξεις απλώς ψεύδονται. Αποτελεί κοινό επιστημονικό τόπο, πλέον, ότι από την αρχή της πανδημίας ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, μέχρι να κάνει τον κύκλο και να γίνει ενδημικός ο ιός, πολλές μεταλλάξεις. Όπως αποκαλύπτεται, όμως, μέρα με τη μέρα η σκοπιμότητα προώθησης των εμβολίων, έναντι ακόμη και των φαρμάκων, ήταν υψηλότερη -και έως τώρα δείχνει να παραμένει- στις προτεραιότητες των πολιτικών ηγεσιών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η σοκαριστική και απροσχημάτιστη ομολογία του Έλληνα επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά -την οποία έφερε στο φως η «δημοκρατία», προκαλώντας τεράστια αίσθηση– ότι, ενώ έχουν εγκριθεί οκτώ με εννέα θεραπείες για τον Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν γίνεται μαζική αγορά τους γιατί «αυτό πρέπει να γίνει όταν πια πηγαίνουμε στο τέλος των εμβολίων», είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Πίσω από αυτήν τη δήλωση του κ. Σχοινά υπάρχει ολόκληρη η «βιομηχανία» των συμβάσεων, με τις οποίες η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατέστησαν τις χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, ομήρους των τεσσάρων μεγάλων φαρμακευτικών κολοσσών και ειδικά της Pfizer.

Οι πολίτες της Ε.Ε. υποχρεωμένοι να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια

ursula margaritis
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν & Μαργαρίτης Σχοινάς

Με τις υπογραφές της η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, με τη σύμπραξη ή έστω την ανοχή των κυβερνήσεων, έχει δεσμεύσει τα σχεδόν 450.000.000 πολιτών τους να κάνουν τουλάχιστον έως το 2023 τα συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία, πλέον, αποδεικνύεται ότι είναι «ξεπερασμένα» απέναντι στις συνεχείς μεταλλάξεις, αφού είχαν κυκλοφορήσει για το αρχικό στέλεχος του ιού από την Ουχάν της Κίνας, κι αυτό είναι, ίσως, το χειρότερο και το πιο εγκληματικό.

Ανατρέχοντας κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει ότι, αν μη τι άλλο, η «στρατηγική της για τα εμβόλια», όπως την περιγράφει, έχει πολλά κενά και δημιουργεί ακόμη περισσότερες απορίες. Καθώς, μάλιστα, γίνεται αναφορά και στα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, προκύπτει ότι η Κομισιόν σε διάφορα στάδια μέχρι σήμερα έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια σχεδόν 3,66 δισ. δόσεων εμβολίων για το διάστημα που φτάνει έως και τη μεθεπόμενη χρονιά.

Τη μερίδα του λέοντος έχει πάρει η Pfizer, η οποία έχει αναλάβει να προμηθεύσει τις ευρωπαϊκές χώρες με συνολικά 2,404 δισ. δόσεις, δηλαδή περίπου το 70%. Δεν στερείται σημασίας ότι οι εγκρίσεις των εμβολίων ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, αφού προηγουμένως είχε τοποθετηθεί επικεφαλής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  η Έμερ Κουκ, η οποία, πριν ενταχθεί στον ΕΜΑ, ήταν επίσημη λομπίστρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, πάντως, ένα πρώτο απλό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι είχε προγραμματιστεί από την αρχή ότι θα δρομολογηθεί να γίνουν στο σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, πέραν της αρχικής διπλής δόσης, τουλάχιστον δύο δόσεις κάθε χρόνο για το 2022 και το 2023. Κι αυτό ενώ μέχρι προ μερικών μηνών ο δρόμος προς την «ελευθερία» που διακήρυσσαν οι πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά περιλάμβανε απανωτές δόσεις εμβολίου…

Επίσης, με βάση τις στατιστικές που έχουν ανακοινωθεί και το ποσοστό κάλυψης σε όλη την Ευρώπη, οι δόσεις που έχουν γίνει μαζί με την τρίτη και λεγόμενη «αναμνηστική» έως σήμερα δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση το 1 δισ. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχουν για… ξεστοκάρισμα περίπου άλλες 2,5 δισ. δόσεις, για να καλυφθούν οι παραγγελίες που έχει κάνει και έχει πληρώσει με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων η Κομισιόν, χωρίς να υπολογίζεται πόσα από αυτά και πότε λήγουν.

Δεν προβλέπεται «επικαιροποίηση» των εμβολίων

Το πιο σοβαρό -που θα χρειαστεί να ερευνηθεί σε τι οφείλεται- είναι ότι σε όλες αυτές τις συμβάσεις δεν προβλέπεται, με μία μικρή εξαίρεση, υποχρέωση των εταιριών για «επικαιροποίηση» των εμβολίων τους έναντι των μεταλλάξεων. Κι ενώ κατά διαστήματα οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι τις καλύπτουν, όλες οι έρευνες δείχνουν καθαρά ότι γίνονται ολοένα και πιο ανίσχυρα.

Μάλιστα, πρόσφατα ο Γερμανός «Τσιόδρας», Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποίησε ότι, εάν ακολουθήσει και κάποια «παραλλαγή διαφυγής» του κορωνοϊού, όπως ονομάζεται, τα εμβόλια αυτά δεν θα μπορούν να την πιάσουν καθόλου. Ίσως μόνο οι 900.000.000 δόσεις από τις 3,4 δισ. είναι «προσαρμοσμένες» στις παραλλαγές του ιού

Η «μητέρα των συμβάσεων» είχε γίνει σε διάφορα στάδια με τις BioNTech και Pfizer. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε., «η συμφωνία προαγοράς προέβλεπε την αρχική αγορά 200.000.000 δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., με δυνατότητα αγοράς έως και 100.000.000 επιπλέον δόσεων. Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 η Επιτροπή αποφάσισε την αγορά αυτών των 100.000.000 επιπλέον δόσεων. Στις 8 Ιανουαρίου 2021 η Επιτροπή πρότεινε στα κράτη-μέλη την αγορά 200.000.000 επιπλέον δόσεων, με δυνατότητα αγοράς 100.000.000 δόσεων ακόμη. Στις 10 Μαρτίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήψε συμφωνία με τις BioNTech και Pfizer για την προμήθεια επιπλέον 4.000.000 δόσεων εμβολίου κατά του Covid-19, με σκοπό την αντιμετώπιση σημείων με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορα. Στις 20 Μαΐου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρίτη σύμβαση που δεσμεύει επιπλέον 1,8 δισ. δόσεις για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. από τα τέλη του 2021 έως το 2023. Θα επιτρέψει την αγορά 900.000.000 δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές (εάν είναι απαραίτητο και εάν εγκριθεί), με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900.000.000 δόσεων».

Όπως φαίνεται καθαρά, ίσως μόνον οι 900.000.000 τελευταίες δόσεις της Pfizer (δηλαδή το… 2023) είναι «προσαρμοσμένες» στις παραλλαγές και αυτό, μάλιστα, «εάν είναι απαραίτητο και εάν εγκριθεί». Με αυτήν τη λεόντειο συμφωνία, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα έσοδα των BioNTech και Pfizer από τα εμβόλια υπολογίζονται στο ιλιγγιώδες ποσόν των περίπου 60 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία είδε την τελευταία χρονιά το ΑΕΠ της να ενισχύεται κατά 0,5% μόνο και μόνο χάρη στο γερμανικό σκέλος της κοινοπραξίας, την BioNTech!

Η συμφωνία της Ε.Ε. με τη Moderna προβλέπει την προμήθεια 460.000.000 δόσεων μέχρι το 2022 και με την Johnson & Johnson άλλων 400.000.000. Στη συμφωνία με την AstraZeneca, με την οποία αργότερα δημιουργήθηκαν κάποιες επιπλοκές, δεν αναφέρεται αριθμός, αλλά σε προηγούμενο στάδιο είχε ανακοινωθεί συμφωνία για 400.000.000 δόσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Αίσιο τέλος στην ομηρία σε συναγωγή του Τέξας

Τέλος καλό, όλα καλά στην ομηρία που διήρκησε δέκα ώρες σε συναγωγή του Τέξας...

Η ανακοίνωση της ATP για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς – Οργή του προέδρου της Σερβίας

«Η απουσία του από το Australian Open είναι μεγάλη απώλεια για το τένις» αναφέρει...

Η μεγάλη μπίζνα της πανδημίας πάνω στον φόβο των πολιτών

Ο κορωνοϊός αναδεικνύει νέο σύστημα παραοικονομίας που θησαυρίζει

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Σέβομαι την απόφαση, φεύγω απογοητευμένος»

«Νιώθω άβολα που υπήρξα επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ»

Περισσότεροι από 220.000 πολίτες εκκένωσαν τα σπίτια τους στην Ιαπωνία λόγω του τσουνάμι

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ιαπωνία απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, καθώς κύματα ύψους άνω...

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και το «αθλητικό ιδεώδες» αποχωρούν από την Αυστραλία

Ο Τζόκοβιτς εχασε στο τουρνουά της Μελβούρνης πριν καν προβεί σε κτύπημα με την...

Η πακιστανική τρομοκρατία χτύπησε συναγωγή στο Τέξας – νεκρός ο τρομοκράτης

Πριν από λίγο οι αμερικανικές αρχές, η τοπική αστυνομία του Κόλεΐβιλ στο Τέξας και...

Απορρίφθηκε η έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς – Απελαύνεται από την Αυστραλία

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν στην υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς, με το δικαστήριο να ανακοινώνει την...

Τουρκικό πολεμικό πλοίο έδιωξε το Nautical Geo από την κυπριακή ΑΟΖ!

Σε μια ακόμη πολεμική πρόκληση προχώρησε το Σάββατο η Τουρκία, η οποία έστειλε φρεγάτα...

Φρίκη στο Μπαλί: Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον σύντροφό της σε live σύνδεση!

Τραγικές ήταν οι τελευταίες στιγμές που έζησε ένας 38χρονος Βρετανός στα χέρια της συντρόφου...

Η κόντρα συνεχίζεται: Η Ρωσία εργαλειοποιεί την ορθόδοξη ταυτότητα, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ενόχληση της Ρωσίας για τα όσα είπε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε...

Καζακστάν: Τραγικός απολογισμός με 225 νεκρούς

Τραγικός είναι ο απολογισμός των βίαιων ταραχών στο Καζακστάν κατά τη διάρκεια των οποίων...

Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρός σε τροχαίο ο 19χρονος γιος παλαίμαχου παίκτη του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ

Τον θάνατο του αγαπημένου γιου του, Βαγγέλη, θρηνεί ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και...

Τουρκία: Ταραχές σε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ μετά την αυτοκτονία φοιτητή

Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στην πλατεία Ταξίμ για την...

Βρετανία: Στο σκαμνί ο Τζόνσον για τα πάρτι εν μέσω lockdown!

Στην Ελλάδα πιθανότατα δεν θα άνοιγε...ρουθούνι αν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Τα Μέσα Ενημέρωσης...

Έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα προκάλεσε τσουνάμι!

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα αρκετά νησιωτικά κράτη του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Καταγγελία ομαδικού βιασμού στην Θεσσαλονίκη με εμπλεκόμενους «βαθύπλουτους» γόνους

Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με...

Απίστευτο ατύχημα με Ferrari 488 Pista σε ευθεία

Μια κόκκινη ολοκαίνουργια Ferrari 488 Pista, ίδια με εκείνη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ