Το εκδικητικό πορνό εκτοξεύτηκε την εποχή του Covid… Που έφτασε στο 329% η αύξηση στις καταγγελίες!

«Πιστεύουμε ότι πριν από το 2020, βλέπαμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου...»

Must Read

Τα περιστατικά εκδικητικού πορνό (revenge porn), δηλαδή η πρακτική της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο βίντεο, ή φωτογραφιών προσωπικών σεξουαλικών στιγμών ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά ειδικά τα τελευταία δύο (τα λεγόμενα χρόνια του κορωνοϊού), η κατάσταση έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, που αποκάλυψε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών για εκδικητικό πορνό στην πόλη, «αυξήθηκε κατά 698 μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2020 και 31ης Οκτωβρίου 2021», ανέφερε η Daily Mail, στο πλαίσιο ενός αιτήματος για το Freedom of Information Act.

Η άνοδος αποτελεί «αύξηση 329% σε περίοδο 13 μηνών», έγραψε η βρετανική εφημερίδα.

Οι γυναίκες παραμένουν δυσανάλογα πιο στοχευμένες σε τέτοιες υποθέσεις, με «συνολικά 572 περιπτώσεις σε σύγκριση με τις 177 αναφορές πέρυσι».

Επίσης, «ο αριθμός των υποθέσεων στις οποίες το θύμα είναι μεταξύ 10 και 17 ετών έχει τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι» ανέφερε η Mail, σε ένα πραγματικά σοκαριστικό στατιστικό.

Ο Covid… πάτησε τη σκανδάλη

Ειδικοί που βοηθούν θύματα εκδικητικής πορνογραφίας είπαν στην εφημερίδα ότι οι πιέσεις της πανδημίας του Covid-19 μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτού του είδους τα εγκλήματα και δεν υπάρχουν σημάδια ότι θα μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων σύντομα.

«Έχουμε δει διπλή αύξηση στις καταγγελίες για κατάχρηση προσωπικών εικόνων σχεδόν εν μία νυκτί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με διάφορους λόγους, αν και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε», φέρεται να είπε μια από τις εργαζόμενες σε ειδικές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας.

Και πρόσθεσε ότι καθώς η πανδημία έφερε μαζί της περιοριστικά μέτρα, οι άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να εργάζονται από το σπίτι και γενικά να μένουν περισσότερο σπίτι. «Σχέσεις δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο… που σήμαινε ότι η σεξουαλική συμπεριφορά συνέβαινε εικονικά. Στη συνέχεια, είδαμε τον αριθμό των περιπτώσεων κατάχρησης προσωπικών εικόνων να διπλασιάζεται το 2020 και οι αναφορές εκβιασμών να τριπλασιάζονται».

Το 2015, χρονιά που ποινικοποιήθηκε σε Αγγλία και Ουαλία το εκδικητικό πορνό, είχαν καταγραφεί 288 καταγγελίες, ενώ την περίοδο 2019-2020 ο αριθμός τους έφτασε στις 452.

«Πιστεύουμε ότι πριν από το 2020 βλέπαμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Αλλά τώρα οι καταγγελίες  -οι οποίες έχουν τροφοδοτηθεί από την πανδημία- αυξάνονται και δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης»…

«Φτάνει πια…»

Η Folami Prehaye, θύμα και η ίδια, που ίδρυσε την οργάνωση Victims of Image Crime (ομάδα υποστήριξης και αποκατάστασης θυμάτων εκδικητικού πορνό), είπε ότι το lockdown έπαιξε ζωτικό ρόλο και πρόσθεσε: «Έχουμε τη συνεχιζόμενη πανδημία, η οποία μας ανάγκασε να περνάμε χρόνο στο σπίτι και σήμαινε ότι το μόνο μέσο αλληλεπίδρασής μας ήταν να συνδεθούμε στο διαδίκτυο».

Για να καταλήξει: «Αυτού του είδους η σεξουαλική κακοποίηση – γνωστή ως πορνό εκδίκησης – είναι ακόμα στα σπάργανα. Δεν υπάρχουν πολλοί αποτρεπτικοί παράγοντες, επειδή οι άνθρωποι εξακολουθούν να μοιράζονται ρητό περιεχόμενο χωρίς συναίνεση … Στους δράστες που οδηγούνται στη δικαιοσύνη μέσω των δικαστηρίων συνήθως επιβάλλεται ποινή έξι μηνών με αναστολή για δύο χρόνια …  Φτάνει πια, αυτά τα εγκλήματα είναι φρικτά και αφήνουν τα θύματα με σημάδια που αλλάζουν τη ζωή τους. Απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ποινές φυλάκισης πρέπει να αυξηθούν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This